bezár
 

irodalom

2018. 05. 31.
Emlékprogramok Baka István születésének 70. évfordulóján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékprogramok Baka István születésének 70. évfordulóján Vers- és prózamondó versennyel, komolyzenei koncerttel és többek között irodalmi esszépályázattal emlékezik Baka István (1948-1995) költőre születésének 70. évfordulója alkalmából a Baka István Alapítvány Szekszárdon.  

Orbán György, a szervezet megújult kuratóriumának elnöke az emlékév programjait ismertető szerdai sajtótájékoztatón elmondta: Szekszárdon, a Babits Mihály Emlékházban a múzeumok éjszakáján a költő egykori barátai idézik fel alakját, majd július 25-én, születésnapján a bonyhádi Kép-Tár-Házban irodalomtörténészek - Bombitz Attila, Füzi L. László, N. Horváth Béla és Nagy Gábor - beszélgetnek munkásságáról. 

prae.hu

Szeptemberben írók, költők, esztéták részvételével rendeznek tanácskozást a tolnai megyeszékhelyen, amelyen jelen lesz mások mellett Darvasi László író és Szörényi László irodalomtörténész. A szimpózium témája a kortársakban Baka Istvánról élő kép lesz.

A város október 20-án és 21-én ad otthont az Én itt vagyok - üzenet Új-Huligániából című, Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó versenynek és műhelynek, amelyen Baka István életművéből hangzanak el darabok. A találkozó első napján a közönség láthatja a K2 Színház Yorick visszatér - rendszerváltás Baka István verseiből című előadását, a második napon többek közt a zsűri tagjai által vezetett elmélyült műhelymunkára nyílik lehetőség - mondta Orbán György.

Október 18-án a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében Baka István és fiatalkori barátja, Lányi Péter zongoraművész emlékére rendeznek hangversenyt, amelyen Balogh Ádám zongoraművész Liszt-darabokat tolmácsol, Balogh József előadóművész pedig a költő verseit mondja.

Az alapítvány az évforduló alkalmából középiskolásoknak hirdetett esszépályázatot a költő munkásságáról, az értékes könyvjutalommal díjazandó pályázat eredményét a szeptember 14-i írótanácskozás alkalmával hirdetik ki.

A kuratórium elnöke beszámolt arról is, hogy az alapítvány tervei között szerepel a Baka István összes művét tartalmazó honlap megújítása, interaktívvá tétele, valamint a Baka-életmű középiskolai tanítását megkönnyítő pedagógus-továbbképzés akkreditációja.

Baka Istvánt a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, 1974-től a gyermekeknek szóló irodalmi folyóirat, a Kincskereső szerkesztője volt. Műfordítói tevékenységének köszönhető az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Ismertebb költői szerepei a Shakespeare Hamletjét idéző Yorick, a fiktív - nevének orosz fordítását takaró - Sztyepan Pehotnij, Háry János és Liszt Ferenc voltak. Munkásságát számos díjjal ismerték el, megkapta a József Attila- és a Babits-, valamint posztumusz a Mészöly Miklós-díjat is. 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja. Szülővárosában a Babits Mihály Emlékházban állandó kiállítás mutatja be könyvtárát, személyes tárgyait. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés