bezár
 

film

2018. 06. 02.
A IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál margójára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál margójára Május 25-27. között negyedik alkalommal rendezték meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mely mára az ország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvénye, és egy olyan rangos filmszakmai eseménnyé vált, melyre több mint 100 országból neveztek alkotók.

Áder János köztársasági elnök – a rendezvény fővédnöke – köszöntötte a Fesztivált, és beszédében kiemelte a természethez való kötődés, valamint a fiatal generációk bevonásának fontosságát, és mindannyiunk közös felelősségét természeti értékeink és szépségeink megóvásában. „Ha környezeti fenntarthatóságról, természetvédelemről esik szó, különösen fontos a „szinte ott vagyunk”, mi is látjuk, mi is átéljük érzés. Mert minden, ami a környezetünkben történik, a közös földdel, a közös jövőnket érinti” – fogalmazta meg.

prae.hu

d

A rendezvényen részt vett Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, aki a Fesztivál és a Hatóság kezdetektől tartó együttműködésére utalva hangsúlyozta az alkotók számára a Mecenatúra program filmtámogatási rendszere és a Fesztivál által megnyíló lehetőségeket. Az NMHH Médiatanácsa nagy figyelmet fordít arra a keretében, hogy új magyar természetfilmeket készítsenek az alkotók, és láthassanak a nézők. A Magyar Média Mecenatúra Program 2011. óta 115 természetfilm elkészültét támogatta, melyek közül 53 film részesült fesztivál díjazásban szerte a világban.

g

A szervezők megköszönték a támogatóknak, hogy részvételükkel lehetővé vált, hogy a 2018. évi nevezések között olyan nagy produkciók is szerepelnek, mint David Attenborough alkotásai, aki az idei filmszemlére három filmjét is nevezte, ami egyértelmű elismerést jelent a Fesztiválnak. A színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett a szervezők külön kiemelték a Kárpát-medencei filmszakma gazdagságát, és a magyar ajkú alkotók kiemelkedő részvételét.

d

A Fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszínekként a Királyi Kastély Lovardája és a gödöllői Alsópark szolgáltak. Összesen 6 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várták a nézőket, voltak angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus blokkok is. A Fesztivál pénteki Diáknapjára több mint 1500 diák regisztrált.

A Fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. Az unikális Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül idén középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatták gondolataikat,  idén a biodiverzitás, témakörében. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon voltak megtekinthetők, majd május 28. és június 30. között a Királyi Kastély Parkjában lehet őket látni, és ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál). 2018-ban az NHKV és a Heineken Hungária Zrt. a Trash Art Magyarország verseny kiemelt támogatói.

s

A vasárnapi gálán kihirdetésre került a Fesztivál égisze alatt meghirdetett diák és amatőr pályázatok, valamint a Trash Art Magyarország pályázat díjazottjai. A vasárnapi napot élőben közvetítette az M5 csatorna. Lehetővé téve ezzel több százezer ember számára, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, a Fesztivál alkotóival és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételére.

d

Részletes tájékoztató a filmekről és a fesztiválról annak honlapján található.

A sajtóinformáció és a képek forrása: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés