bezár
 

színház

2018. 05. 30.
Sík Ferenc-díjat alapítottak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sík Ferenc-díjat alapítottak A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elnevezéssel díjat alapított, az elismeréssel a Békés megyei származású Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező munkássága előtt tisztelegnek.

A Békés Megyei Önkormányzat a Pécsi Országos Színházi Találkozóval (POSZT) és a Nemzeti Színházzal együttműködve alapította az országos színházi díjat.

Szkéné színház

Az elismerésben olyan rendező vagy társulat részesülhet, aki vagy amely sokat tett a magyar drámák megszületéséért, színpadra állításáért, és színházi tevékenysége méltó Sík Ferenc szellemi örökségéhez. A díjjal emlékplakett és oklevél jár, előbbit - Sík Ferenc jellegzetes alakját idézve - bőrtarisznyában adnak át minden évben a POSZT megnyitóján.

Sík Ferenc 21 éven keresztül volt a Gyulai Várszínház főrendezője, 1991-ben pedig ő alapította az első vidéki felsőfokú színészképző intézetet, amely a mai napig működik. "Házi rendezője" volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak és Hubay Miklósnak.

Az elismerés évente egy alkalommal adható, adományozására színházak és színházi szakmai szervezetek tehetnek javaslatot.

A díj odaítélésével kapcsolatban idén hét javaslat érkezett, az elismerést odaítélő bizottság május 14-én ülésezett és egyhangú határozattal döntött a díjazottról. Az elismerést június 7-én adják át a POSZT megnyitóján.

Sík Ferenc akkor vállalta fel a nemzeti színház ügyét, amikor az már "nagyon nem volt divatos". Az igazgató magyar drámához fűződő viszonya egyedülálló volt, ősbemutatók sokasága fémjelzi munkásságát. Rendezői, színházvezetői munkájának hangsúlyos törekvése volt, hogy segítse az új magyar drámák megszületését.

A Nemzeti Színházban az elmúlt öt évben talán kevesebb magyar dráma került színpadra, mint kellett volna. Ezért támogatta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója is, az elismerés létrehozását. A Gyulai Várszínházzal közösen elindítottak egy hosszú távú projektet, amelynek keretében "méltatlanul elfeledett" magyar darabokat visznek színre. A Nemzeti Színházban már folynak Székely János Caligula helytartója című drámájának próbái.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés