bezár
 

zene

2009. 04. 21.
Kezdődnek a Pécsi Egyetemi Napok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három színpadon nyolc külföldi és ötven hazai zenekar ad koncertet, emellett számos kísérőprogram színesíti a szerdán kezdődő Pécsi Egyetemi Napokat (PEN); a négynapos fesztivál új helyszínen, az egykori bőrgyár területén várja a fiatalokat.

prae.hu

A Pécsi Egyetemi Napok egyik legfontosabb törekvése, hogy az ismert magyar zenekarok mellett különleges külföldi produkcióknak is helyet biztosítson - mondta Stemler Miklós, a fesztivál sajtófőnöke. Hozzátette: idén minden napra jut egy nagy külföldi név.

A legnagyobb ezek közül a londoni székhelyű Transglobal Underground, amely az elektronika ernyője alatt vegyíti a világzene különböző ágait. A PEN másik húzóneve a szintén többnemzetiségű, New York-ban működő Firewater, amely stílusában a klezmer, az indián lakodalmi zene, az art-punk, valamint a kabaréköltészet elemei is megtalálhatóak.

Idén három zenekar is képviseli a "francia szálat" a pécsi fesztiválon: EZ3kiel, az Inspector Cluzo (a név a Rózsaszín Párducból ismert Clouseau felügyelőre utal), valamint a Wombolombakéhé Orchestra nevű punk rezesbanda. Emellett a "Pécs, a Balkán kapuja" jelszó jegyében két markáns és sikeres balkáni zenekar lép fel a 2009-es PEN-en.

A Disciplin A Kithcme a belgrádi underground Nyugat-Európában is elismert csapata, a bosnyák Vuneny pedig az elmúlt három év során Közép-Európa egyik legizgalmasabb és legegyedibb zenekarává érett. A sajtófőnök kiemelte: a szervezők a program összeállításánál továbbra is nagy figyelmet fordítottak a pécsi szálra, amelyet természetesen megkönnyített, hogy a baranyai megyeszékhely bővelkedik országszerte ismert és népszerű zenekarokban. A nagyszínpadra minden nap jut pécsi együttes: a 30Y, a Kiscsillag, az Eszter és a GumiZsuzsi, valamint az idén már Franciaországban turnézott Psycho Mutants. A magyar fellépők között megtalálható a Quimby, a Bëlga, a Zagar és az Irie Maffia is.

Újdonság a Folk and Roll színpad, ahol különleges, a folkot a rockkal keverő zenekarok játsszák majd a főszerepet. Kiemelt jelentőségű ezek közül a kultikus Vágtázó Halottkémek két utódzenekara, a Vágtázó Csodaszarvas, és a Yava, amelynek friss lemeze nemrég kapott Fonogram-díjat. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi tehetségkutatónk döntősei közül több zenekar beérett annyira, hogy önállóan szerepelhet a fesztiválon. Ezek közé tartozik a Crybabies és a ZAT. Emellett kifejezetten örülünk annak is, hogy több zenekar fellépése a PEN-en egyben lemezbemutatóként is szolgál majd. A legnagyobb várakozással övezett koncert ezek közül nyilván a Kiscsillagé lesz, de itt mutatja be új lemezét a Peet, a Zuboly és a Moog is" - közölte Stemler Miklós.

Idén a zenei programok mellett a Kaposvári Csiky Gergely Színházzal körvonalazódó megállapodás révén utcaszínházi és színházi előadások nyújtanak alternatív szórakozási lehetőségeket. Visszatérnek a tavaly nagy sikert aratott vizuálművészeti programok és a Pécsi Tudományegyetem művészeti karos hallgatói is megmutathatják alkotásaikat a közönségnek. Idén új helyszínt kap a PEN: miután a fesztivál kinőtte a Zsolnay-gyárat, átköltözött az egykori Pécsi Bőrgyár területére, amely a vasútállomás közelében található és tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, ráadásul lényegesen több nézőt képes befogadni. A fesztivál összességében négyezer nézőt tud majd kiszolgálni április 22. és 25. között.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés