bezár
 

art&design

2018. 05. 27.
Gyűjtőszenvedély
Válogatás Csorba Zoltán gyűjteményéből az Artézi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyűjtőszenvedély 2018. május 19-e és június 14-e között látható a Csorba Zoltán műgyűjteményéből válogatott kiállítás az óbudai Artézi Galériában.

Csorba Zoltán vidéki tanárcsaládból származik, eredetileg tornatanár és kosárlabda edző, aki fiatal korától vonzódott Szentendréhez, a festők városához. Ottani letelepedése segítette, hogy szerteágazó kapcsolatot alakítson ki a városban élő vagy ahhoz kötődő képzőművészekkel. Az évek folyamán baráti kapcsolatba került Deim Pállal (1932-2016), és ez meghatározóvá vált látásmódjára, ízlésvilágára. Szemléletének nyitottságát bizonyítja, hogy a külföldről hazatelepült, idősen is aktív Szilárd Klárának (1921-) is segített, hogy munkái a nyíregyházi és a bajai múzeumba kerüljenek. 

prae.hu

Az Artézi Galériabeli kiállításon 14 festőművész és 4 szobrász alkotásait mutatja be. Három mű címében is visszajelzést kapunk a szentendrei kötődés fontosságáról: Aknay János: Szentendre, hírnök érkezett (2005), Gy. Molnár István: Szentendre (2002), és Szilárd Klára: Kertem Szentendrén (1989). 

Néhány klasszikus avantgárdnak számító mű pedig szellemiségében, szemléletében sugallja azt, ami miatt méltán nevezhető Csorba Zoltán szentendrei műgyűjtőnek (például: Deim Pál: Kisütött a nap, 2007, Konok Tamás: Cím nélkül, 1994, 2005, Ézsiás István: Európa, 2007). 
Horváth Roland 2013-ban megfestette Csorba Zoltán portréját. Ennek a műfajnak - a megrendelő, a gyűjtő előtti tisztelgésnek - hosszú hagyománya van az európai festészetben.


Gyűjtőszenvedély

Artézi Galéria (1037, Budapest, Kunigunda útja 18).

A kiállítás május 19. és június 14. között tekinthető meg.

További információk a kiállításról a galéria honlapján és facebook-oldalán találhatók.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés