bezár
 

irodalom

2018. 05. 26.
Négy új JAK-füzet is megjelenik a Magvető Kiadónál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy új JAK-füzet is megjelenik a Magvető Kiadónál Fasírt avagy viták a „fiatal irodalomról” – ezzel a kötettel indult a JAK-füzetek sorozat 1982-ben a Magvetőnél. Idén, több mint kétszáz kötettel később a József Attila Kör sorozata visszatér a Magvetőhöz. Négy friss kötet, négy fiatal szerző mutatkozik be az idei Könyvhéten.

A JAK-füzetek sorozat 1982-ben indult a Magvetőnél. A legendássá vált sorozatban jelent meg Esterházy Pétertől a Daisy, Garaczi Lászlótól a Plasztik, Darvasi László verseket és elbeszéléseket tartalmazó könyve, Szijj Ferenc több kötete, KeményIstván, Kun Árpád, Szilasi László, Tóth Krisztina, Erdős Virág, Szécsi Noémi kötetei és itt publikáltak rengetegen mások. Idén, több mint kétszáz kötettel később a József Attila Kör sorozata visszatér a Magvetőhöz.

prae.hu

Négy friss kötettel, négy fiatal szerző mutatkozik be az idei Könyvhéten.

Baróthy Zoltán Az Amcsalat hegység tiszta levegője című novelláskötetében a főszereplők magányos és tanácstalan férfiak. Akár egy idegen tájon vánszorgó vonaton üldögélnek, akár egy vigasztalan pesti lakótelepen, egyformán ott él bennük a vágyakozás a máshol és a másik iránt. Mikor életük hétköznapi kereteit aztán szétfeszíti egy valószerűtlen esemény, a boldog beteljesülés helyett a téboly keríti őket hatalmába. Baróthy szövegei finom humorral számolnak be a leghátborzongatóbb történésekről is.

Szextáns – ez a címe Szeles Judit verseskötetének. A kéttükrös szögmérő több mint kétszáz éve segíti a hajósokat a tájékozódásban. Szeles Judit könyvéből egy mai tengerész alakja sejlik fel, aki a skandináv télben nem képes elszakadni a Délkörön túli kikötők emlékétől. A romantika keveredik a tengeren töltött élet monotóniájával, egy-egy bensőséges epizód elbeszélése fonódik össze a hajózáshoz kapcsolódó tárgyak objektív ismertetésével. A már-már prózába hajló versek fegyelmezett hangvétele, száraz adatai izgalmas feszültségbe kerülnek az én és a te viszonyát megtöltő izzással. És ahogy a cím sejteti, a versek leplezetlen élvezettel vallanak a testiségről.

Lehet-e verset írni csak a hangyákról? Németh Bálint erre tesz kísérletet új kötetében, és arra a következtetésre jut, hogy bár a hangyákról olvasunk, mégis azt hisszük, rólunk van szó. Így aztán az az állítás, hogy csak a hangyákról talán nem is lehet verset írni, megint inkább az emberről mond el valamit. A hangyák élete című kötetben az élőlények hasonlóságának röhejessége mutatkozik meg ilyen ismétlődő ráismerések révén. És a magány: valaki elment, valami hiányzik. De van úgy, hogy éppen a hiány.

A Strand nem a felhőtlen vidámság helye. Emlékeink kuszák: örömpercek, kiszolgáltatottság, nedvesség, vibráló fény és alattomos kosz. Simon Bettina első verseskönyvének hangulata megragad, nem ereszt. A mondatok tiszták, a képek és asszociációk hamar kizökkentenek megszokott világunkból. De bárhol járunk, mindvégig otthonosság és otthontalanság egymást keresztező nyomait követjük, és a víz útját: akár egy fagyos utcán, akár egy folttisztítóban találjuk, akár egy – talán jövőbeli – elárasztott tájon. Test nem marad szárazon.

A négy új JAK-füzetet június 7-én 20 órakor mutatják be a szerzők és a sorozat két szerkesztője, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós a Magvető Caféban.

A könyvbemutatóval kapcsolatos további információk az esemény oldalán.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés