bezár
 

zene

2009. 04. 21.
Lezárult az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulós meghallgatása Budapesten.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezárult az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulós meghallgatása Budapesten. A négynapos budapesti első forduló izgalmas eredményekkel zárult és váratlan fordulatokat tartogatott a versenyzők és a szervezők számára egyaránt.

prae.hu

Április 18-án, szombaton lezárult az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulós meghallgatása Budapesten. A budapesti helyszínt New York és Gdansk előzte meg, jelenleg pedig a verseny első fordulójának negyedik helyszínén, Párizsban – a Bastille-ban - folyik a válogatás.

A négynapos budapesti első forduló izgalmas eredményekkel zárult és váratlan fordulatokat tartogatott a versenyzők és a szervezők számára egyaránt.

A válogatásra ezúttal meglepően sok külföldi versenyző érkezett: Ukrajnából, Németországból, Szerbiából, a Csehországból, Horvátországból és Romániából. De nem csupán a környező országok képviseltették magukat. Volt, aki egészen Olaszországból, Németországból, Svájcból, Észtországból, sőt Oroszországból, Moszkvából utazott a budapesti megmérettetésre.

Ami az eredményeket illeti: a hazai forduló 15 versenyszerep-jelölése közül összességében végül hármat tudhatnak magukénak külföldiek.  Vagyis mégsem, hiszen a budapesti helyszínen kivételes helyzet állt elő. Bár a verseny szabályai szerint minden versenyszerepre csak egy versenyző juthat tovább, a „Composer” (Richard Strauss: Ariadné Naxosban) szerepét illetően a zsűri – Pál Tamás és Vidnyánszky Attila - olyan nagy nehézségek árán tudott csak döntést hozni, hogy végül a zsűri és a verseny igazgatósága közösen úgy döntött, hogy a „második helyezett” versenyzőt, Iulia Merca-t is továbbjuttatja a második fordulóba. A román lánnyal így 16-ra emelkedett a budapesti helyszínről továbbjutók száma.

Elképzelhető azonban, hogy a Párizsban jelenleg zajló első fordulós válogatás háromfős zsűrijének – Oliver von Dohnányinak az ostrava-i Morva-Sziléziai Nemzeti Színház zeneigazgatójának és karmesterének, Raymond Duffaut-nak, az Avignoni Operaház és a világhírű Chorégies d’Orange fesztivál művészeti igazgatójának és Gianluca Zampieri tenornak – még a budapesti zsűrinél is nehezebb dolga lesz.  Három nap leforgása alatt közel kétszáz versenyzőből kell kiválasztaniuk azt a 15-öt, aki a francia fővárosból továbbjut a szegedi második fordulóra.

A mezőny itt is abszolút nemzetközi: 16 országból érkeznek a versenyzők a Bastille-ba, az Opéra National de Paris épületébe. A meghallgatás lebonyolításában a CFPL (Centre Français de Promotion Lyrique - Operát Népszerűsítő Francia Központ) nyújt hatalmas segítséget az Operaverseny szervezőinek. Eredményeket – a párizsi fordulóról – április 23-ára várhatunk.
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés