bezár
 

zene

2009. 04. 22.
November végén a felújítás miatt bezár a Zeneakadémia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November végéig még rendeznek hangversenyeket a Zeneakadémia nagytermében, aztán a Liszt Ferenc téri zenepalota felújítása miatt másik helyre költözik az intézmény - mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

prae.hu

Hozzátette: az ideiglenes helyet még keresik, sok tényezőt kell ugyanis figyelembe venniük, például azt, hogy az "átmeneti szállás" bérleti díja az egyetem költségvetését terheli.

A Zeneakadémia felújításáról szóló, 10,8 milliárdos szerződést tavaly októberben írták alá; az összegből 9,7 milliárd az uniós támogatás és 1,1 milliárd a magyar költségvetési forrás. A projekt keretében először a Wesselényi utca 52-ben található kiegészítő épületet újítják fel és korszerűsítik, majd a Liszt Ferenc téri zenepalota rekonstrukciója követezik, amely a tervek szerint 2011 végére fejeződik be.

Lakatos Gergely, a rekonstrukcióért felelős projektiroda vezetője beszámolt arról, hogy a Wesselényi utcai épületben a munkálatok nyáron kezdődhetnek meg. A 135. tanév elejére, 2010 szeptemberére megnyílhat az épület, amely XXI. századi szolgáltató központ lesz. Elsősorban a növendékek élvezik majd kényemét, például 26 egyéni gyakorlásra alkalmas próbaszobát alakítanak benne ki és ott helyezik el az egyetem központi adminisztrációját is, ezzel a Liszt Ferenc téren területek szabadulnak fel.

Finisbe ért a Zeneakadémia felújításának műszaki előkészítése is, sikerül akusztikai szakértőnek megnyerni Larry Kierkegaardot, aki kezdőként a Művészetek Palotája akusztikusának, Russell Johnsonnak a munkatára volt, később pedig legjelentősebb konkurenciája lett. A szakértő többször járt már a Zeneakadémián és neves magyar muzsikusokkal beszélt arról, hogy a cél az eredeti hangzás megőrzése. A tervek nagyszabásúak: a pódium alatti kazánház helyén hangszertároló lesz, a kor igényeinek megfelelő szólistaöltözőket alakítanak ki. A kisteremben helyreállítják a zsinórpadlást és a zenekari árkot, a terem így ismét alkalmas lesz barokk vagy akár Mozart-operák bemutatására.

Mindez azért is fontos, mert folyik a régizenei masterképzés akkreditációja, amelyről Vashegyi György karmester, a szak leendő vezetője elmondta, hogy a tanagyag és a tanári kar összeállt. Malcolm Bilson, Kertész Ildikó, Tábori Péter és Simon Standige már elfogadta a felkérést, Standige keddtől 3 napos mesterkurzust tart az egyetemen.
Batta András hozzátette: vásároltak 3 barokk hegedűt, 2-2 natúr kürtöt és trombitát. Jó esély van rá, hogy e téren is közép-európai képzési központtá váljon az akadémia.

Jeney Zoltán és a Svájcban élő világhírű magyar karmester, Peskó Zoltán fogja vezetni a posztgraduális karmester-tanulmányokat, a doktori képzésre május közepéig lehet jelentkezni.

Újdonság, hogy az egyetem legtehetségesebb növendékei a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, tehát valódi koncertkörülmények között adhatják elő diplomahangversenyüket. Az erősödő nemzetközi kapcsolatok egyik jele, hogy április 26-án közös koncerten mutatkoznak be a budapesti és a zágrábi zeneakadémisták.

A tájékoztatón beszámoltak az Alma Mater koncertsorozat hátralévő fellépőiről is: május 6-án a fiatal brit hegedűs, Tamsin Waley-Cohen játszik az Alma Mater Zenekarral, Vashegyi György vezényletével. Ebben az évadban az utolsó Alma Mater koncertet a fúvós szak adja május 13-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés