bezár
 

art&design

2018. 05. 04.
Korniss Péter-kiállítás nyílik Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korniss Péter-kiállítás nyílik Prágában A Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter fotóművész munkásságába nyújt betekintést a Prágában csütörtökön nyíló Az örökkévalóság utáni vágy című kiállítás.

Az Óvárosi Városháza kiállítóterében megrendezett tárlat a kortárs magyar fotóművészet kiemelkedő alakjának erőteljes, érzelmekkel teli alkotói életpályáját mutatja be, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket és a tradicionális élet törvényszerű változásait egyaránt - olvasható a KKM - Balassi Intézet csütörtöki közleményében.

prae.hu

Korniss Péter dokumentarista fotográfusként alapozta meg hírnevét, elsősorban a paraszti életforma és kultúra kelet-európai megörökítésével. Ez a téma életművének egyik vezérfonala lett és az 1967-ben készített első táncházas képeitől kezdve az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatáig végigvonul képein. Az ingázó munkások életével 1979-ban kezdett el foglalkozni és több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András mindennapjait. Ebből született A vendégmunkás (1979-1988) című sorozata, amely a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

A vendégmunkásA csütörtökön nyíló prágai kiállítás öt fő szekcióban nyújt betekintést a fotográfus pályájába; A múlt (1967-1978); A vendégmunkás (1979-1988); A változás (1989-2016); A hagyomány (2005-2012); és A városban (2012-2017) témakörei jelennek meg.

Az újságírói, pedagógiai és kurátori munkájában is nemzetközi ismertségnek örvendő fotóművészt speciális kapcsolat fűzi Csehországhoz, különösen Prágához, hiszen húsz éven át volt a Czech Press Photo nemzetközi zsűritagja és egyedüli alkotóként 2014-ben átvehette a Czech Press Photo életműdíját a verseny zsűrijében elvégzett több évtizedes munkájának elismeréseként.

A június 28-ig látható tárlat a Czech Top Photo, Prága Város Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével valósult meg, a kiállítás védnöke Prága főpolgármestere és Magyarország prágai nagykövete. A tárlat kurátora Daniela Mrázková cseh művészetteoretikus és fotókritikus.

A fotók a Várkert-galéria, illetve a Moly oldaláról származnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés