bezár
 

zene

2018. 05. 02.
Megkezdődött a Beethoven Budán Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a Beethoven Budán Fesztivál Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődött el kedden a Beethoven Budán Fesztivál a Krisztinavárosi Plébániatemplomban.

A nyitóhangversenyen Beethoven C-dúr "kismartoni" miséje hangzik el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában Vashegyi György vezényletével. Az esten közreműködik Szutrély Katalin szoprán, Balogh Eszter alt, Komáromi Márton tenor és Borka Ákos basszus.

prae.hu

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a fesztivált megnyitva azt hangsúlyozta, hogy a kulturális elvek és célok mit sem érnek közösség és közönség nélkül. Az I. kerület lakossága nyitott közösség ezt bizonyítja az is, hogy megtöltötték a kedd esti hangversenyre a templomot.

Idén 19. alkalommal rendezik meg a Beethoven budai fellépésének emlékét őrző koncertsorozatot. A fesztiválon szerdán a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseinek műveit mutatják be a Zenetudományi Intézetben. Csütörtökön az Új utak Beethovenhez című sorozat első koncertjén fiatal tehetségek lépnek színpadra a Budavári Városházán, valamint a Sárik Péter trió X Beethoven előadása lesz a MOM Kulturális Központban. Pénteken az Oláh Kálmán Trió az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarral várja a közönséget a MOM Kulturális Központban. Szombat délután egy regensburgi ifjú tehetség, Christoph Preiss zongorajátéka lesz hallható a Zenetudományi Intézetben, kora este Fülei Balázs, Lesták Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit a Városházán, majd ugyanott este kilenc órától a jazz-rajongókat várja a Jazzical Trio Beethoven-inspirálta feldolgozásokkal. Vasárnap az Új utak Beethovenhez sorozat második koncertjén kamarazenét hallgathatnak az érdeklődők, fiatal művészek tolmácsolásában.

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. A Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjén Beethoven IV. szimfóniája és G-dúr zongoraversenye is elhangzik Berecz Mihály közreműködésével.

Az idei fesztiválon 10 koncerttel és tucatnyi házimuzsikálással várják a zenerajongókat május 1. és 7. között Budán. Több koncertet a Bartók Rádió élőben közvetít.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés