bezár
 

art&design

2018. 05. 02.
Xantus Géza erdélyi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Xantus Géza erdélyi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten Xantus Géza erdélyi festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely A végtelen felé címmel szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A május 23-ig látható tárlaton sok más mellett az Apokalypsis - A négy lovas, Lebegés és Fénysugár című festményeket mutatják be.

prae.hu

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint Xantus Géza alkotásai megtalálhatóak Magyarország és Erdély számos templomában, egyházi épületében, többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti kápolnájában, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, az Avas - Déli plébániatemplomban, a szatmárnémeti Szent Család templomban, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban, a kolozsvári Szent István templomban, a kisjenői plébániatemplomban, valamint a szegedi Jézus Szíve templomban. 

Xantus Géza készítette a szatmárnémeti római katolikus püspöki palota helyreállításának belsőépítészeti terveit és a Gyimesi Kálvária bronz dombormű sorozatát. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be műveit. Több külföldi kiállításon díjazták, 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico díjat vette át.  

A festőművész 1958-ban született Csíkszeredában. 1982 és 1986 között kezdte el művészeti tanulmányait, mestere Beczásy Antal volt, majd 1995-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát, 2003-ban pedig a római Academia di Belle Arti festészeti karán végzett, mestere Nunzio Solendo volt. Egyik alapító tagja a csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulásnak, emellett tagja a rotterdami Continental Art Egyesületnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Román Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós  Céhnek (BMC).

A kép forrása: nyugatijelen

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés