bezár
 

film

2018. 04. 29.
Echolália Live az Artus Stúdióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 4-én este 20 órától Echolália Live Budapesten, az Artus Stúdióban (Sztregova u. 7., Budapest, 1116). A költeményekhez Modeo saját gyűjtésű hangokból és elektroakusztikus eszközeivel zenét és videoművészeti anyagot alkot, melyet Kele Fodor Ákos szavalata egészít ki az élő show alatt, méghozzá olyan módon, hogy mind a költő, mint a producer valós időben gépileg modulálják a beszédhangot. Az előadás hangzásvilága egy lakatlan terület: technorganikus zene, mely sem a tisztán mesterséges hatást, sem a természetes hangzást nem részesíti előnyben.

Facebook-esemény

Jegyvásárlás

PERFORMANSZ + INSTALLÁCIÓ
▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩▩

Az Echolália egy 2017-ben megjelent vizuálisköltészeti művészkönyvből és egy verses, elektronikus-zenei hanglemezből álló multimédia-mű, melynek ötletgazdája és vezető szerzője Kele Fodor Ákos szépíró; az album zenei társszerzője pedig a sokoldalú sound designer és elektronikus-zenei producer Modeo. 
WWW.ECHOLALIA.SPACE

INSTALLÁCIÓ TÁRLATVEZETÉSSEL

A 12 tipografikát tartalmazó poszterkiállítás a könyv kinagyított részleteiből épül fel. Kele Fodor Ákos tárlatvezetésében megmutatja, hogy a kortárs designnal készült tipografikák milyen kapcsolatban állnak a vizuális költészet legrégebbi – több ezer éves – történetével.

ELEKTROAKUSZTIKUS, AUDIOVIZUÁLIS VERSPERFORMANSZ

Az Echolália-performansz az Echolália-album továbbgondolt, kiterjesztett csápja: a versek hosszabb változatban és a könyvben velük szoros kapcsolatban álló versek társaságában elevenednek meg. 

prae.hu

Az Echolália-könyv egyik központi gondolata, hogy szavainkat mára már halott emberektől örököltük, tehát a beszédünk révén a halottak visszhangjai vagyunk – egészen az állatok hangjaiig visszamenőleg – anélkül, hogy ezt észrevennénk. A költemények azt vizsgálják, hogy miként születik értelmes nyelvi jelentés a nyelvi értelem nélküli hangsorokból (a halottak visszhangjából), az állati hangokból vagy épp pszeudo-nyelvek (idioglosszia, glosszolália) hangzóanyagából.

Kele Fodor Ákos és Modeo performanszáben szereplő versek tragikus családtörténeteket idéznek meg, melyekben a gyermeki beszélő magát és a család többi tagját egzotikus állatokként látja. Az előadás hangzásvilága egy lakatlan terület: technorganikus zene, mely sem a tisztán mesterséges hatást, sem a természetes hangzást nem részesíti előnyben. 

A költeményekhez Modeo saját gyűjtésű hangokból és elektroakusztikus eszközeivel zenét és videoművészeti anyagot alkot, melyet Kele Fodor Ákos szavalata egészít ki az élő show alatt, méghozzá olyan módon, hogy mind a költő, mint a producer valós időben gépileg modulálják a beszédhangot. Az Echolália kompozícióban az emberi hangot bontják elemeire elektronikus úton, miközben kölcsönösen rezolnálnak egymás jeleire és azok variánsaira.


Részletek az Echolália-albumból: https://soundcloud.com/modeo-official/kele-fodor-akos-modeo-echolalia-preview


A performansz után a multimédia-mű kedvezményes áron megvásárolható! A könyv és a hanglemez külön-külön 5000 HUF, együtt 7500 HUF.

▩Létezik egy nyelv előtti visszhangnem.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés