bezár
 

zene

2018. 04. 28.
Kodály, Kocsár és Dohnányi a Vigadóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kodály, Kocsár és Dohnányi a Vigadóban A 20. századi magyar zene emblematikus szerzői, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Dohnányi Ernő művei szólalnak meg május 2-án a Pesti Vigadóban a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. 

Az esten Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Galántai táncok, Kocsár Miklós Elégia, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című műve hangzik el Bogányi Bence fagottművész közreműködésével.

prae.hu

Kocsár Miklós 1985-ben komponálta költői szépségű Elégiáját fagottra és kamarazenekarra. A 14 perces mű 1986-ban szólalt meg először a Magyar Rádióban, a hangversenytermi bemutatót 1994-ben rendezték. A mű szólistája a Bogányi család egyik muzsikus tagja, Bogányi Bence, aki a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola és a Hannoveri Zenei Főiskola professzora. 

Az est műsorán Kodály Zoltán két örökzöld kompozíciója is szerepel, a Marosszéki táncok és a Galántai táncok, amelyekben a szerző egy-egy tájegység táncait dolgozta fel. 

A Ruralia Hungarica Dohnányi egyik legtöbbet játszott zenekari kompozíciója, amelyet 1924-ben írt, több erdélyi népdalt is felhasználva benne a rá jellemző leleménnyel, mélységgel és szellemességgel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés