bezár
 

art&design

2009. 04. 18.
Régi autócsodák a Vasúttörténeti Parkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy kétszáz régi autó, busz, motor és teherjármű várja az autóipar klasszikusainak szerelmeseit péntek déltől vasárnap estig a fővárosi Vasúttörténeti Parkban, ahol harmadik alkalommal rendezik meg az Oldtimer Expót. A kiállításon szereplő járművek több mint kétharmadát a nagyközönség még nem láthatta a szervezők szerint, akik a pénteki hivatalos megnyitó előtt sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

prae.hu

Az idei Oldtimer Expón több Audi-ritkaságot is bemutatnak abból az alkalomból, hogy a német autómárka 100. születésnapját ünnepli. Vérten Sándor, az Audi hazai képviseletének kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a márka valamennyi elődjéből bemutatnak egy-egy történelmi darabot. Az ingolstadti múzeumból érkezett a hétvégére egy 1936-os Horch sportkocsi, egy régi Audi és DKW, valamint kiállítottak egy 1914-es Wanderer Puppchent is. A magyar gyűjtő tulajdonában lévő jármű igazi ritkaság, mindössze öt maradt fenn belőle. Emellett megtekinthető egy Audi motor is, amelyből ez az egyetlen darab készült. Ezek mellett a Quattro klub is több versenyautót hozott az expóra.

A gyár elődjét August Horch alapította, a ma használt négy karika akkor lett a kocsi szimbóluma, amikor 1932-ben Auto Union néven egyesült az Audi, a DKW, a Horch és a Wanderer cég. 1969-től Audi NSU Auto Unionra változott a cég neve, amely 1985-től egyszerűsödött a mai formára.

Ugyancsak 100 éves a legendás angol sportautó, a Morgan. Az exkluzív modellek egy része ma is a harmincas évek világát idézi. Csikós Attila, a magyarországi Morgan-képviselet ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy mára a Morgan maradt az egyetlen családi kézben lévő angol autó.

A Citroen 1919 óta van jelen az autógyártásban, a 90 éves évforduló alkalmából a kiállításon bemutatnak egy 75 éves Traction Avant típust, amely az autógyártás történetének első nagy szériában gyártott, önhordó karosszériájú kocsija - mondta el P. Szolomayer Roland, a Citroen Automobile Club Hungary képviselője.

"Születésnapos" egy másik híres angol autó, a Mini is: 50 éve kezdték gyártani. Ebből az alkalomból péntek délben kezdenek hozzá 5362 alkatrészből egy ritka Mini Cooper S összeszereléséhez, az autót az ígéretek szerint másfél nap alatt "építik össze". Az 1964-ben készült, 1071 köbcentis Mini abból az okkersárga szériából való, amelyből - rondasága miatt - mindössze 540 darab készült a szervezők közlése szerint. A Mini külön teret kap a kiállításon.

A rendezvény honlapján - www.oldtimerexpo.hu - olvasható tájékoztatás szerint pénteken elkezdődik egy csavarjaira bontott Jaguar E-Type összeszerelése, a munkálatok szombaton is folytatódnak. A rendezvény ideje alatt a "kacsások" több alkalommal is látványos műsorral fogadják a látogatókat: percek alatt szétbontanak, majd összeraknak egy Citroen Kacsát, a játékos kedvűek megtippelhetik, mennyi időt vesz igénybe a munka, a nyerteseket nyeremények várják.

A kiállításon helyet kapnak korhű mentőautók és az egykori keleti blokkban gyártott járművek is. A gyerekeket színes programokkal várják.
Az autós programok mellett egyéb "oldtimerek" is bemutatkoznak: orsós magnókat is megtekinthetnek az érdeklődők, de a szentendrei Rádiómúzeum is kitelepül a Vasúttörténeti Parkba, ahol összesen ötezer négyzetméternyi területen zajlanak az események.

Most először társrendezvénye is lesz a kiállításnak: szombaton az Oldtimer Sokadalom keretében a hazai klubok tagjai felvonulnak Budapest útjain régi autóikkal.

A rendezvény pénteken és szombaton meghosszabbított nyitvatartással este 11 óráig fogadja a látogatókat, a Duna Plaza mellől pedig ingyenes nosztalgiabusz közlekedik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés