bezár
 

film

2009. 04. 19.
Emléktábla William Fox magyarországi szülőházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktábla jelzi majd az amerikai Fox stúdió alapítója, William Fox nemrégiben megtalált szülőházát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsva községben.

prae.hu

Vojnár László, a település polgármestere a csütörtöki képviselő-testületi ülés után számolt be a részletekről. Mint mondta, William Fox jelenleg igen rossz állapotban lévő szülőházát rendbe kell hozni ahhoz, hogy emléktábla kerülhessen a falára. Az "U" alakú épület egyik része - az ingatlan eleje - az önkormányzat tulajdonában van, a másik szárny magántulajdon.

A polgármester kitért arra, hogy a magántulajdonos anyagilag képtelen rendbe rakni a házat és az önkormányzat is híján van a pénznek, ezért először az épület első részének a felújításához kérnek árajánlatot. Az emléktábla csak ezután kerülhet a ház falára. Az önkormányzat szerette volna megvásárolni az ingatlan magántulajdonban lévő részét, de ehhez nincs elegendő pénzügyi forrása.

William Fox, eredeti nevén Fuchs Vilmos összesen 9 hónapot élt Tolcsván, mielőtt szatócsboltot üzemeltető apja úgy döntött, családjával szerencsét próbál Amerikában. A Fox stúdió alapítójának élettörténetéről szóló, A siker helye Hollywood című könyv szerzője, Bokor Pál még tavaly decemberben, a kötet budapesti bemutatóján azt mondta, Fox soha nem látogatott haza, nem tartotta a kapcsolatot magyarországi rokonaival. A tolcsvaiak pedig nem igazán tartották számon, mi történt az Újvilágba csecsemőként kikerült Fuchs Vilmossal.

Két magyar származású stúdióalapítónak, Adolph Zukornak és William Foxnak óriási szerepe volt az amerikai filmgyártás megszervezésében. Zucker (más források szerint: Czukor) Adolf néven szintén Borsod-Abaúj-Zemplénben, Ricsén született. Zukor nevéhez kötődik az első hollywoodi filmstúdió, a Paramount megalapítása és a máig fennálló stúdiórendszer kialakítása.

Ő vezette be Hollywoodban az egészestés játékfilmeket és a "sztárrendszer" is az ő fejéből pattant ki.

William Fox - Zukorhoz hasonlóan - sok magyart foglalkoztatott, és az ő nevéhez fűződik az első hangstúdió kialakítása, a hangosfilmgyártás bevezetése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés