bezár
 

irodalom

2018. 04. 17.
Botrány az akadémiánál: a MeToo# és az irodalmi Nobel-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Napok óta az irodalmi Nobel-díj bizottsága környékén kipattant zaklatási botránytól hangos a nemzetközi sajtó. Az irodalmi Nobel-díjat megítélő Svéd Akadémia három tagja lemondott, mivel nem kívánnak olyan munkatársakkal együtt dolgozni, akik szemet hunynak az utóbbi idők legnagyobb irodalmi botránya fölött, írja a New York Times.

Az akadémiai tagok tisztsége élethosszig szól, így annak ellenére, hogy a most távozók nem kívánnak részt venni a munkában, a helyükre elvileg nem nevezhetnek ki új tagokat. De menjünk nézzük sorjában. Az 1786-ban alapított Svéd Akadémia 1901 óta adja ki a világ legrangosabb irodalmi elismerését, az irodalmi Nobel-díjat.

prae.hu

Az április elején kipattant botrány - aminek következményeképp a 18 akadémikusból hárman visszaadnák megbízásukat - kulcsfigurája Jean-Claude Arnault, a svéd kulturális élet egyik fontos alakja, aki mellesleg az egyik akadémiai tag, Katarina Frostenson költő férje. Kettejük közös vállalkozása a Forum nevű klub, a kulturális elit kedvenc találkozóhelye - amit a köznyelv csak a Nobel nappalijaként emleget. Számos író, zenész, tudós megfordult már ezen a helyen, amelynek egyik támogatója is a Svéd Akadémia. A svéd Dagens Nyheter napilap még novemberben hosszú cikket közölt 18 nőről, akik Arnault-t szexuális visszaélésekkel, zaklatással és erőszakkal vádolják, amelyeket az utóbbi húsz évben Stockholmban és Párizsban, az akadémia tulajdonában álló ingatlanokban követett el. A cikk arról is ír, hogy Arnault a szexuális visszaélések mellett más módon is visszaélt a hatalmával, őt lehet sejteni több olyan információ mögött, amelyek az elmúlt években a döntéshozatalt megelőzően szivárogtak ki az akadémia falai közül.

A botrány hírére a Svéd Akadémiát képviselő Sara Danius, aki 2015 óta akadémiai titkárként gyakorlatilag a döntés "arca" a nyilvánosság felé, minden kapcsolatot megszakított a Forummal, illetve Arnault-val, Katarina Frontenson pedig visszavonul a nyilvánosságtól és megválik az aktív döntéshozói szereptől. A döntésért felelő akadémikusok közül hárman mindezek ellenére is úgy vélik, az akadémia is érintett a visszaélésekben, ezért mostantól nem akarnak részt venni a bizottság munkájában.

Az egyre hangosabb tiltakozások hatására most Danius kénytelen lemondani, remélve, hogy ezzel helyreáll az Akadémia és az irodalmi Nobel tekintélye. A három önként lemondott tag, Danius, illetve Frontenson távozásával azonban (két korábban már visszavonult akadémikussal együtt) csak 11-en lennének a bizottságban, márpedig a szabályzat szerint 12 fő alatt nem lehet döntést hozni az irodalmi Nobelről. Az ügy már a svéd királynál tart, aki a probléma megoldására a szabályzat átírását tervezi.

A 2015-ös irodalmi Nobel-díjas, Szvetlana Alekszijevics a botrány kapcsán Dosztojevszkijt idézte: "az ember megbízhatatlan lény, a törvények és a szabályok ahhoz kellenek, hogy ne ismételhesse önmagát."

Forrás: https://www.nytimes.com/2018/04/12/world/europe/sara-danius-swedish-nobel-scandal.html

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés