bezár
 

irodalom

2018. 04. 07.
Tudományos konferencia és emlékpad idézi meg Borbély Szilárdot Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tudományos konferencia és emlékpad idézi meg Borbély Szilárdot Debrecenben A Debreceni Költészeti Fesztivál második napján, április 10-én 14 órától tudományos tanácskozást szerveznek Borbély Szilárd 1999-ben megjelent, Ami helyet című verseskötetéről a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.  A 2014-ben elhunyt József Attila-díjas debreceni költő a kortárs magyar irodalom emblematikus, nagyhatású alakja volt.

A szimpóziumon kifejezetten fiatal irodalmárok – Borsik Miklós, Sipos Balázs és Szabó Marcell – veszik számba a 19 évvel ezelőtt megjelent könyv költészeti megoldásait, nyelvi világteremtését, elhelyezve az Ami helyetet Borbély Szilárd pályáján is. A tanácskozás az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik Győrffy Ákos, Herczeg Ákos és Kerber Balázs részvételével. A szervezők minden érdeklődőt örömmel várnak 17 órára a Debreceni Egyetem botanikus kertjének bejáratához, ahonnan a megjelentek közösen keresik fel a Borbély Szilárd kedves sétahelyén felavatásra kerülő emlékpadot. Az avatáson beszédet mond Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke és Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója. A résztvevőket arra kérik, hogy lehetőségük szerint, hozzák el magukkal kedvenc Borbély Szilárd-versüket.

prae.hu

Borbély Szilárd 1963-ban született Fehérgyarmaton, 1989 óta haláláig a Debreceni Egyetemen oktatott klasszikus magyar irodalomtörténetet. Költőként hamar országos ismertségre tett szert, megkapta többek között a József Attila-díjat és a Magyarország Babérkoszorúja-díjat is. Éveken át szerkesztette az Alföld folyóiratot. Irodalomtörténészként elévülhetetlen érdemei vannak Debrecen irodalmi múltjának kutatásában.

Az esemény a Fiatal Írók Szövetsége és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében, a Debreceni Költészeti Fesztivál részeként kerül megrendezésre.

Szimpózium

Időpont: 2018. április 10., 14 óra

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár (4026 Debrecen, Bem tér 19/D.)

Padavatás

Időpont: 2018. április 10. 17 óra

Helyszín: Debreceni Egyetem botanikus kertje (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés