bezár
 

zene

2009. 04. 16.
A Turbo, a Háború és a Nemjuci az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy art rockot játszó, első albumát a közelmúltban megjelentetett csapat, a Turbo; egy rutinos zenészekből álló kemény rock supergroup, a Háború; valamint egy ismert énekesnő által vezetett, tavaly alakult underground zenekar, a Nemjuci ad közös koncertet csütörtök este a fővárosi A38 hajón - közölték a szervezők.

prae.hu

A négy évvel ezelőtt alakult Turbo öt tagjából négy korábbi formációkból ismert (Fresh Fabrik, Warpigs, Carbonfools, Rémember, Barabás Lőrinc Eklektric). A zenekar stílusa leginkább a modern rock és az art rock kategóriába tartozik, grunge, progresszív és garage jegyekkel.

A Turbo első hanghordozóját, a Boarman sessions című EP-t 2007 tavaszán adták ki Thomas Geiger német producer irányításával. Az EP-n található One More Time című dalhoz elkészült a zenekar első videoklipje. Egy tagcserét követően a csapat a tavalyi év második felében rögzítette első albumának anyagát, amely idén februárban jelent meg a MamaZone gondozásában - az A38-as fellépés egyben lemezbemutató koncert. A Turbo tagjai: Tanka Balázs (ének), Vigh Dávid (gitár), Dure (Hammond orgona, vokál), Jero (basszusgitár) és Delov Jávor (dob).

A Háború zenekar 1997-ben alakult Mohai Tamás (gitár, ének), Hirlemann Bertalan (dob, korábban többek között az Eddában, a Bikiniben, a Beatricében, a Sonja és a Sápadtarcúakban is megfordult) és Szappanos György (basszusgitár, Tátrai Band, Full Playback) találkozásából. Eddig két lemezük jelent meg: 1998-ban a Dr. Csónakos, 2003-ban A harmadik világ.

Mohai Tamás tizenhat éves kora óta játszik párhuzamosan mindenféle zenekarokban, ezek számát ma már szinte követni sem lehet; egy 2006-os adat szerint akkor éppen 14 együttesnél tartott. A legismertebb ezek közül talán a Faxni, Török Ádám és a RABB, a Mini, a Háború, a Boom Boom, a KFT, a Berki Tamás Band, a 9:30 Kollektíva és a Tomistars. A megjelent lemezek száma eléri a több tucatot. A remek hangú gitáros februárban szerzői estet tartott, szintén az A38 hajón.
A Háború 2006-ban eMeRton-díjat kapott, az év legjobb zenekara lett. A banda két éve nem lépett fel önálló koncerten, azonban készül a harmadik lemez anyaga, amelyről csütörtökön játszanak először.

A Nemjuci zenekar tavaly januárban alakult. A frontember Németh Juci hét éven át, 1997 és 2004 között volt az Anima Sound System énekesnője, de szerepelt a Budapest Bár produkcióban, dolgozott a Kispál és a Borzzal és a Zagarral is. Emellett filmezett Jancsó Miklóssal (Ede megevé ebédem), riporter és műsorvezető volt a köztelevízió Kultúrház című műsorában, a Tápszínház társulatával pedig a színházi életbe is belekóstolt.

A masszív megszólalásért három zenész a felelős: a Rémember együttes két tagja, Vasaló Áron (dob) és Matyijő (basszusgitár) mellett a sokáig Londonban próbálkozó Puzzle-ból ismert Faragó Tamás gitározik. A Nemjuci teljesen más világ, mint Németh Juci előző zenekara, az Anima Sound System: groove-os, drum,n, bass ritmusok helyett feszes, táncolható tiszta rockzenére koncentrál. Juci 2006-ban hosszabb időre ki is ruccant Londonba, ahol rengeteg élményt és inspirációt gyűjtött.

A Nemjuci néhány bemelegítő klubkoncert után tavaly már részt vett a legnagyobb hazai nyári fesztiválokon. Több hét stúdiózás után a bemutatkozó Nemjuci-album várhatóan április végén jelenik meg, a Nem című dalhoz készült klip már látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés