bezár
 

zene

2018. 03. 28.
A VeszprémFestről részletesen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A VeszprémFestről részletesen A könnyűzenei sztárok közül Ziggy Marley, Joss Stone, Amy Macdonald és Aloe Blacc, az operaszíntér kiválóságai közül José Cura, Miklósa Erika, Ramón Vargas és Rost Andrea is fellép a jubiláló, 15 éves VeszprémFest nagyszínpadán július 11-től 14-ig.

A VeszprémFest nagyszínpadának új helyszíne a História Kert, a egykori püspöki pihenőkert az ezeréves Veszprémi Vár tövében, a Séd patak partján, ahol a rendezvény koncertjeit 2800 néző láthatja. A fesztivál elmúlt 15 éve az egész város számára minőségi ugrást hozott. Minden évben meg tudott újulni, képes volt emelni a színvonalon és az erőforrást jelenti az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat számára is a városnak.

prae.hu

Itt adja az idei nyitókoncertet Ziggy Marley, Bob Marley legidősebb fia, aki először fog magyarországi színpadra lépni. A nyolcszoros Grammy-díjas előadó tizenhat albummal a háta mögött, néhai apja emléke előtt is tisztelegve érkezik a fesztiválra.

Fellép Lajkó Félix vajdasági hegedűvirtuóz is, aki július 11-től 13-ig a Jezsuita Templomkertben három koncertet ad három különböző felállással. Az első napon a lengyel Volosi együttessel, a népszerű népi-klasszikus vonósbandával játszik, másnap Jojo Mayer amerikai dobvirtuózzal, végül július 13-án szólóban, bensőséges, költőies koncertet tervez, sokkal több rögtönzéssel.

Július 12-én két koncert is hallható lesz a nagyszínpadon, előbb a fiatal skót énekes-dalszerző, a 2007-es This Is the Life című albumával befutott Amy Macdonald lép a közönség elé, majd a panamai származású, az Egyesült Államokban élő folk-soul-pop előadó, Aloe Blacc ad műsort, aki az Avicii-vel közös slágerével, a Wake Me Up-pal lett ismert.

Az opera műfaja hat év után tér vissza a rendezvényre, és ebből az alkalomból négy olyan sztár ad koncertet július 13-án a História Kertben, aki az eddigi VeszprémFesteken már szerepelt. Köztük a korunk egyik legnagyobb tenorjának tartott, José Cura, aki a város díszpolgára is egyben és március 29-én a Müpában is énekel, már a VeszprémFest nyitókoncertjén, 2004. augusztus 1-jén színpadra lépett, akkor a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényelte.

Immár negyedszer lesz hallható a VeszprémFesten Miklósa Erika, aki 2006-ban debütált a rendezvényen az Éj királynője szerepében. Az operaénekesnő Rost Andreával és Curával sem lépett még így együtt színpadra. Rost Andrea Verdi Rigolettójának Gilda szerepében, 13 év után énekel újra a VeszprémFesten, akkori partnere, a mexikói születésű tenor, Ramón Vargas Miklósa Erikával együtt énekelt a 2008-as operagálán.

Mozart, Puccini, Verdi, Donizetti, Bernstein műveinek népszerű áriái szerepelnek az idei operaest programjában. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs fogja idén vezényelni.

Július 14-én a brit soulénekes sztár, Joss Stone koncertezik, aki már 14 millió lemezt adott el világszerte és nyert két-két Grammyt és Brit Awardsot.

A VeszprémFestet idén nyolcadik alkalommal kísérik Rozé Rizling és Jazz Napok, július 6-tól 15-ig harminc koncerttel és borásszal az óvárosi piactéren. Újra lesz továbbá az Én házam, az én városom, az én tornyom gyerekrajzpályázat, fotókiállítás a Hangvillában Sánta István Csaba óriás méretű dzsesszfotóival, és idén a VeszprémFest közreműködő partnere az Autistic Art Alapítvány, amely autizmussal élő gyerekek otthonait támogatja.

A VeszprémFest idén is része a Nagyon Balaton rendezvénysorozatnak. A 2013-ban indult programsorozat küldetése továbbra is az, hogy a Balaton-régió legszebb arcát mutassa meg nívós eseményekkel, sokféle kulturális tartalommal.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés