bezár
 

art&design

2009. 04. 15.
Vietnami nem a női aktokra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Nem helyénvalónak" minősítették a vietnami hatóságok Nguyen Kim Dinh vietnami festő női aktokból tervezett kiállítását - jelentette kedden a VietnamNet nevű vietnami portál.

prae.hu

A művész Hué közép-vietnami városban szándékozott kiállítani 12 aktot, de a város kulturális-, sport- és idegenforgalmi hivatalának illetékesei nem engedélyezték a tárlatot, mert indokolásuk szerint a festmények "nem felelnek meg a művészeti kritériumoknak, Vietnam szokásainak és hagyományainak".

A VietnamNetnek nyilatkozva a művész elmondta, hogy a női szépséget akarta megjeleníteni, és igen nagy fontosságot tulajdonít a színeknek. Nguyen Kim Dinh sajnálja a hatóság döntését, amelyre annak ellenére került sor, hogy a művészeti szövetség eredetileg engedélyezte a kiállítást.

A honlapon látható a művész két nem engedélyezett, a német expresszionisták színvilágát idéző erőteljes női aktja (http://english.vietnamnet.vn/lifestyle/2009/04/841806/)
Nguyn Kim Dinh nem az első, aki sikertelenül kísérletezett aktképekkel Vietnamban. 2007 áprilisában Hanoiban is meghiúsult egy aktfestmény-kiállítás.

Ezt követően egy Thai Pien nevű fényképész is megpróbált aktfotókat kiállítani, sőt meg is kapta az engedélyt az anyag bemutatására - de ez a próbálkozás is eredménytelen maradt, mivel a fotós nem talált olyan kiállítótermet, amely vállalta voltna a tárlat megrendezését. A művész nem adta fel, vár a megfelelő lehetőségre.

Hanoi képzőművészeti múzeumában mindazonáltal néhány képen részlegesen láthatóak női aktok. Általában véve azonban a vietnami cenzúra igen határozottan lép fel azokkal a filmekkel, könyvekkel és más művészeti alkotásokkal szemben, amelyek a nemiség témáját érintik - írja az AFP francia hírügynökség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés