bezár
 

irodalom

2009. 04. 13.
Egy eddig ismeretlen Jókai Mór-fotó a könyvárverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sok dekoratív könyvészeti ritkaság, gazdagon illusztrált album, irodalmi művek dedikált, első kiadása, régi és újabb kori történeti munka, térkép és néhány fotóritkaság, köztük Jókai Mór fényképe található abban a 590 tételes válogatásban, amelyet április 18-án bocsát árverésre a Szőnyi Antikváriuma. A kollekció már látható a Szent István körúti üzletben.

prae.hu

Az árverés legizgalmasabb tétele alighanem Jókai Mór ismeretlen fotója. A mindössze 15 ezer forintra árazott portré Décsey Ede Pesten 1870-1895 között fennállt műhelyéből származik.

Okkal feltételezem, hogy fotóritkaságot árverezek, mivel Décsey Ede Jókai-fotója a Fotótéka-sorozat Jókai Mór összes fényképe című kötetében (Budapest, 1981) nem szerepel - mondta az Szőnyi Endre, az antikvárium tulajdonosa.

A legtöbbet, 120 ezer forintot az 1782-ben Göttingenben kiadott, Benkő Ferenc fordításában és átdolgozásában megjelent kötetért kérnek. Ez az első magyar ásványtani munka. Benkő a magyar tudománytörténet sokoldalú alakja; elsőként oktatott magyar nyelven természettudományos tárgyakat. 1790-től haláláig a természetrajz, a földrajz és a német nyelv tanára volt a nagyenyedi kollégiumban, ahol Kőrösi Csoma Sándor is tanítványai közé tartozott. Ő nyitotta meg az első hazai természetrajzi múzeumot Nagyenyeden 1796-ban.

Ugyancsak 120 ezer forintos kikiáltási árról indul az a két kötetes díszmű, amely 1898-ban, Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára jelent meg, számos magyar híresség (Falk Miksa, Jókai Mór, Ágai Adolf, Keleti Gusztáv, Sebestyén Károly, Lenkei Henrik, Váradi Antal, Zichy Géza) közreműködésével. A második kötet részletesen foglalkozik az akkori Magyarországgal.

Tíz évvel később, 1908-ban egy rendkívül gazdag képanyagot tartalmazó újabb monumentális műben ünnepelték Ferenc Józsefet. Ezt a díszes jubileumi kötetre 100 ezer forintról lehet licitálni, akárcsak az 1907-ben Bécsben kiadott hasonló témájú és kiváló képanyaggal, szecessziós könyvdíszekkel ékes díszalbumot.

Egy másik kötet - ami 80 ezer forintról indul - 170 katonai díszuniformist, rendfokozatokat és öltözeti kiegészítőket mutat be, emellett 22 két színes litográfiát tartalmaz az osztrák hadsereg öltözékeivel. Az egyik képen Ferenc József lóháton látható, más fotókon a magyar honvédgyalogság, huszárok, koronaőrök, katonaorvosok egész alakos ábrázolásaival találkozhatunk.

A magyar szecesszió egyik kiemelkedő könyvdokumentuma, licitálása 60 ezer forintról indul a Révész Béla új novelláit tartalmazó, Kozma Lajos rajzaival illusztrált kétkötetes műnek, a Találkozás Hamupipőkével címűnek. Egy másik művészkönyv, a Nyugat kiadásában 1911-ben megjelent Rippl-Rónai József emlékezései című kötet a szerző illusztrációit tartalmazza és 50 ezer forintról indul.

A Magyar Kereskedelmi Társaságot Kossuth közreműködésével megalapító Szabó Pál fiumei kereskedő a szerzője a Magyarország régi és újkori történelmét, művészetét, irodalmát tárgyaló műnek, amelyet a kalandos életű szerző Boldényi néven Párizsban adott ki. A fametszetekkel illusztrált könyvet 45 ezer forintra taksálták.

Egy latin nyelvű, hat fejezetes könyvet, ami himlőügyi szabályzatot tartalmaz, Lenhossék Mihály egykori országos főorvos, Széchenyi István háziorvosa és bizalmasa írta, árverése 25 ezer forinton kezdődik. A tudós orvosnak nagy szerepe volt a járványok elleni küzdelemben. Dugonics András "kiráji oktató" Római történetek című, 1800-ban megjelent könyvében a "Lácium" térképet "Karacs mecczette Pesten 1799" aláírással látták el, kikiáltási árát 45 ezer forintban határozták meg.

Az ember tragédiája első kiadása a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, ám 1862. január 16-án hagyta el a nyomdát. A példányszám ismeretlen. Madách Imre drámájának ez a kiadása irodalmi ritkaság, hiszen a szöveg az egy évvel későbbi második, Szász Károly által javasolt módosításokkal napvilágot látott kiadásából lett közismert. A tétel kikiáltási árát 60 ezer forintban állapították meg.

Egy 1817-es első kiadású mű szerzője és szerkesztője révén egyaránt érdeklődésre tarthat számot: a Zrínyi Miklós "minden munkaji" Kazinczy Ferenc kiadásában 30 ezer forintról indul. Összesen 500 számozott példányban jelent meg Radnóti Miklós Ének a négerről, aki a városba ment című kötetet. Az S. Szőnyi Lajos 20 linómetszetével díszített, 1934-es első kiadású mű 349. számozott példánya 45 ezer forintot ér.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés