bezár
 

art&design

2018. 03. 02.
Újra Játékosok napja a Kiscelli Múzeumban
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra Játékosok napja a Kiscelli Múzeumban Másodszor lesz Játékosok napja a Kiscelli Múzeumban március 3-án, szombaton. A Te jössz?! című kiállítás a társasjátékok történetéről és jelenéről szól. A múzeum ez idő alatt meghosszabbított nyitvatartással, tematikus tárlatvezetésekkel és sok-sok kipróbálható társassal várja a látogatókat.

A Te jössz?! – Kiállítás a társasjátékról című tárlat hat témán keresztül mutatja be a játékok fejlődéstörténetét az emberi életutat szimbolizáló liba- vagy létrajátékoktól a mai, egész társadalmi rendszereket feldolgozó komplex társasokig. Külön teret kaptak a különböző korok propagandajátékai és a békeidők kávéházi időtöltései. A Budapest történetét feldolgozó Kiscelli Múzeum kiemelt célja volt a fővárossal kapcsolatos játékok széles palettájának bemutatása. Ebben a részben láthatjuk a 1930-as évekből a Legszebb város, Budapest névre hallgató játékot, vagy a Stippek József terve alapján készült svábhegyi turistajátékot, a hatvanas évekből a Séta Budapesten címűt, vagy a Police 07-et, amelyben a Duna alatt, a metrón üldözhetjük Dr. Factort.

prae.hu

A kiállítás két fiatal kurátor, Bartók Flóra és Molnár Bori munkáját dicséri. “A társasozás ma virágkorát éli az egész világon, rengeteg klub és közösség működik idehaza is. Szerettük volna ezeket is bemutatni amellett, hogy olyan klasszikusokról sem feledkezünk meg, mint a Gazdálkodj okosan” – mondta Molnár Bori. A hazai kedvenc a Monopoly (d)evolúció című részben kapott helyet a kiállításban, ami címével is mutatja, hogy egyes játékok fejlődéstörténete nem csak felfelé mutat. A társkurátor Bartók Flóra fontosnak tartotta kiemelni, hogy noha a játék szó megtévesztheti a látogatót, ez a kiállítás inkább felnőtteknek szól. A kiállítás grafikái, Novotny Dóri munkái élénk színvilágukkal, játékosan oldanak fel egy-egy témát. A társasjáték maga is több művészt inspirált, ezt bizonyítja, hogy láthatunk  Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő által készített játékokat is a Kiscelliben.

A kiállítás során a bemutatott tárgyakon túl tizenhat interaktív ponton ismerhetjük meg a különböző játék mechanikákat, vagy épp Activity-feladványokon keresztül találhatunk ki játékkal kapcsolatos fogalmakat. A múzeum munkatársai emellett egy kísérletbe is belefogtak: elkészítették a Cellris (szójáték a Kiscell és a tetris szavakkal) névre keresztelt társast, amiben a játékosok kiállítást építhetnek a Kiscelli Múzeum templomterében.

További információk a kiállításról itt.

Te jössz?! – Kiállítás a társasjátékról

A kiállítás 2018. április 29-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés