bezár
 

film

2018. 03. 01.
Erdélyben forgatják a Valan című thrillert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2018. február 16-án elkezdődött Bagota Béla rendező Valan című filmjének forgatása. Bagota Béla első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalát követi, megspékelve a magyar sajátosságokkal.

Az elsőfilmes rendező alkotásának fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de a Valan április közepéig forog majd Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli thrillerének. 

prae.hu

A romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg. Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

Valan

Bagota Béla rendező kiemeli, hogy a sokak számára ismerős, hogy ugyanazokat a problémákat addig kapjuk vissza a múltunkból, amíg vissza nem fejtjük a valódi okokat és megoldást nem találunk rájuk. A Valan egy ilyen történet a főszereplőnek gyerekkorában, rejtélyes körülmények között eltűnik a húga, ami az egész életét beárnyékolja. Pétert folyamatosan kísérti a megmagyarázhatatlan és feldolgozhatatlan esemény.

A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejes dobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenetes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol - valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne. Péter szerepében Krisztik Csaba karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész. 

kep 3

Fotó: Kántor László, fejléckép: Damokos Csaba

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés