bezár
 

irodalom

2018. 03. 01.
A magyar nyelv jelene és jövője
A Gondolat Kiadó nyelvtudományi kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar nyelv jelene és jövője „Nem túlzás azt állítani, hogy a kiadvány az elmúlt időszakban született, a magyar nyelvvel foglalkozó tudományos munkák egyik legjelentősebb darabja, noha az utóbbi évtizedekben számos kiváló monográfiát publikáltak a témában” – ezekkel a szavakkal mutatta be A magyar nyelv jelene és jövője című nyelvtudományi kötetet Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szerda délelőtt az MTA Székházában. A könyvet Tolcsvai Nagy Gábor, a kognitív nyelvészet kutatója, az Akadémia rendes tagja szerkesztette, több fejezetének ő a szerzője is. A kötet a Gondolat Kiadó gondozásában, az MTA támogatásával jelent meg.

A terjedelmes kötet nem jellegzetes nyelvészeti munka. Szerzői megközelítésmódja multi- és interdiszciplináris, felfogásuk szerint a nyelv nem elvont entitás, hanem az emberi megismerés és tudás része. Ezért vizsgálódásaikat nem korlátozzák a nyelvre mint egyfajta jelrendszerre, hanem társadalmi funkciójában, a nyelvhasználó ember és társadalom együttesében szemlélik – mondta a kiadványról Török Ádám.

prae.hu

A könyv a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy stratégiai összefoglalás készüljön a magyar nyelvről és a magyar nyelvközösség helyzetéről, elsősorban az elmúlt 30-40 év tényeire és történeti folyamataira összpontosítva, megbízható, tudományos kutatásokon alapuló, hiteles és eredeti szintézist adva. A magyar nyelv helyzetét a szerzők a nyelvtudomány mellett az antropológia, a történettudomány, a művelődéstörténet, valamint a kultúra-, népesség- és jogtudomány eszközeivel mutatják be.

A kötet a magyar nyelvközösség helyzetét külső körülményei és belső szerkezete szempontjából is tárgyalja: ebben történész, művelődéstörténész, jogtudós és demográfus szakemberek is közreműködtek. A részkutatások eredményeit egyesítve és harmonizálva ismerteti a fontos, meghatározó adatokat, fő tendenciákat. Az egyes fejezetek – az adott terület igényeinek megfelelően – körülbelül 15 oldal hosszúságúak. A szerzők röviden meghatározzák a tárgyalt témakör alapfogalmait, majd részleteiben is kifejtik, világos, a nem nyelvész olvasó számára is érthető stílusban.

A magyar nyelv jelene és jövője jelentőségét növeli, hogy kijelöli a magyar nyelvre vonatkozó kutatások súlypontjait, s ezzel segíti a nyelvet közvetve-közvetlenül érintő társadalmi-politikai döntések meghozatalát is – mondta a könyvbemutatón Török Ádám.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés