bezár
 

zene

2018. 02. 28.
Törőcsik Franciskával készített lemezt a Halper Experiment
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Törőcsik Franciska színésznővel készített közös lemezt Don't Stop the Music címmel az elsősorban Jimi Hendrix zenei örökségének magyarországi ápolójaként ismert Halper Experiment.

A Don't Stop the Music anyagát néhány héttel ezelőtt a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatta be a Halper Experiment és Törőcsik Franciska, nagy sikerrel.

prae.hu

A Halper Hendrix Experiment a gitárlegenda, Jimi Hendrix, számait  dolgozza fel, azonban ebben a produkcióban önálló szerzeményeik lesznek hallhatóak. A Don't Stop the Music zenéit Halper László dzsesszgitáros, az angol szövegeket Kosztyu Zsolt basszusgitáros írta, aki két dal zenéjének is társszerzője. Már elkészült számokhoz kerestek énekhangot, így esett választásuk Törőcsik Franciskára, aki néhány évvel ezelőtt a Swing című mozifilmben énekesnőt alakított. Hangja kellemesen illeszkedik a könnyed, slágeres, ugyanakkor igényes dalokhoz, amelyek többsége a szerelemről, a párkapcsolatról szól.

A dzsessz valamilyen szinten a zenekar minden szerzeményemben ott van, ezért jazzysnek lehet mondani a lemez számainak stílusát.

Halper László a nyolcvanas évek második felében rockzenészként indult, az ÉS együttessel már önálló szerzeményeik voltak. 2007 óta játssza Hendrix számait dzsesszes megközelítésben különböző formációival. 2012-ben a Müpában, a gitárvirtuóz születésének 70. évfordulóján két világsztárral,  a dobos Steve Gadd-del és a bőgős Eddie Gomezzel játszott együtt. Eddigi lemezei Urban Noises (2002), Gray Days (2004), 40 Years After (2010, a Band of Gypsys Reincarnationnel), Electric Angelland (2013), Szimpla koncert (2015). Mostani lemezükön azonban kicsit háttérbe húzódik, a hendrixes szólók helyett alárendeli magát a daloknak.

A CD anyagát a Halper Experiment (a zenekarvezető és Kosztyu Zsolt mellett Kollman Gábor szaxofonozik, Hajas László pedig dobol) játszotta fel, de a dalok nagy részében vonósok is hallhatók: a fiatal Kindlinger Jessica hegedűs és Jánosházi Péter csellós mellett egy-egy számban Tóth Barbara és Nagy Tihamér (hegedű), valamint Lakatos Sára (cselló) is hallható. Szintén közreműködött a felvételeken Ragály György (billentyűs hangszerek), Fekete István (trombita), Szokolay Dongó Balázs (furulya) és Gerzson János (úd).

Az album slágeresebb dalai közül is kiemelkedik a Dreaming of You, a Beautiful Day és a Time to. A Rain, Sun, Moon című dal hegedűszólamát pedig a nem rég elhunyt Állami Hangversenyzenekar volt tagja, Nagy Tihamér  játszotta fel.

A Halper Hendrix Experiment gyakran játszik együtt Ric Toldon amerikai énekessel, ebben a formációban a Halper-Kosztyu-Kollman-Hajas négyes mellett Fekete István trombitás és Csejtey Ákos szaxofonos is színpadon van, és idén novemberben újra koncertet adnak Hendrix születésnapján a BJC-ben.

Június 23-án, a Múzeumok éjszakáján a Müpában lesz hallható a Törőcsik Franciskával kiegészült formáció.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés