bezár
 

zene

2018. 02. 28.
Megjelent a Cimbaliband tizedik lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Cimbaliband tizedik lemeze Balkan Projekt címmel megjelent a Cimbaliband tizedik lemeze, amelyet a világzenei formáció szombaton mutat be a Fonó Budai Zeneházban.

A 2006-ban alakult, Unger Balázs által vezetett gödöllői Cimbaliband a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és a Besh o droM zenei világához áll a legközelebb. Dallamaik a balkáni hangulatot, illetve az autentikus népzenét idézik.

prae.hu

Unger Balázs 1987-től 2005-ig szinte csak autentikus népzenét játszott különböző zenekarokban, majd a 2006-ban alakult Cimbalibandben kezdett zenélni. A formációhoz 2016-ban csatlakozott állandó vendégként Danics Dóra énekesnő, aki már közreműködött a Cimbaliband abban az évben megjelent lemezén, a Recyle-on is. 

A Balkan Projekt  műsorában a Cimbaliband alapfelállása - Unger Balázs (cimbalom, vokál), Unger Gergő (gitár, vokál), Solymosi Máté (hegedű), Tóth Gergely (nagybőgő) és Babos Lőrinc (dob, derbuka) - és Danics Dóra mellett Bede Péter (szaxofon), Barity Zorán (harmonika) és Kovács Ferenc (trombita) szerepel.

A külföldön is népszerű, az európai világzenei listákon is feltűnő Cimbaliband az elmúlt évek "bulizósabb" lemezei után az autentikus balkáni zenét helyezi a középpontba. A népzene rögzített hagyományát kívánják ezzel közelebb hozni az emberek mindennapjaihoz. A lemezen népdalokat használnak fel új dalok írásához, hallható rajta albán, bolgár, cigány, magyar, román, szerb nyelvű népzene, de olyan szám is van, például a Fenn a csillag, melynek szövegét Unger Balázs írta. Az zenészek mindemellett próbálták a zenei finomságokat a lemez középpontjába helyezni, így a Balkán Projekten szereplő dalok fele instrumentális.

A Cimbaliband jelenleg három műsorral koncertezik: a Balkan Projekt mellett a Recycle a csapat populárisabb, bulizósabb oldalát villantja fel, a Cimbaliband Bio pedig az autentikus magyar népzenéről szól és a cimbalmot mutatja be. Az elmúlt években külföldön már számos koncertet adott a Cimbaliband, meghívást kapott a világ legészakibb világzenei fesztiváljára, amelyet júliusban rendeznek a norvégiai Fördében, de lesz idén koncertjük Olaszországban és Erdélyben is.

Eddig lemezeik mellett (TransBalkan Express (2007), Feketetó (2008), Live @ Fonó (2010), Ablakimba (2011), Szívtánc (2012), Best of Cimbaliband (2014), Vidámpark (2014), Moldva (2015), Recycle (2016)) a Balkán Projekt a tizedik. Lemezbemutató koncertjük március 3-án lesz a Fonó Budai Zeneházban, ahol jelen lesz a teljes zenekar, és nemcsak a Balkan Projekt anyagát hallhatja a közönség, de olyan ismert balkáni-roma népdalslágereket is, mint A pacsirta vagy az Ederlezi.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés