bezár
 

irodalom

2018. 02. 27.
Regény az auschwitzi tetováló történetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig egy hónapja jelent meg a hírhedt fogolytetoválások művészének életéről és szerelméről szóló könyv és máris olyan jelentős nemzetközi médiumok sikerlistáján kapott helyet,  mint a Saturday Times, a Sunday Times, vagy az ausztrál Guardian. Áprilistól pedig magyar nyelven is elérhető lesz. Az Animus Kiadó ajánlója.

Heather Morris, az Ausztráliába emigrált Holokauszt-túlélő, Ludvig Eisenberg kérésére írta meg a 32407-es és a 34902-es foglyok szerelmének hihetetlen történetét. Az írás keletkezéstörténete is regénybe illő. Ludvig Eisenberg, azaz a koncentrációs tábor foglyainak tetoválásait készítő 32407. számú fogoly, Auschwitzban megtalált szerelme 2003-as halála után úgy döntött, megosztja a világgal történetüket. A Melbourne-ben letelepedett házaspár évtizedekig nem beszélt megismerkedésük körülményeiről, a feleség, Gita távozása után azonban azzal kereste fel a Lale becenéven ismert férfi Heather Morris írónőt, hogy örökítse meg az asszony emlékét.

prae.hu

A 95%-ban valós eseményekre – Lale visszaemlékezéseire és a közreműködő történészek információra – támaszkodó regény megjelentetésére a szerző közösségi támogatással indított gyűjtést, a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően pedig későbbi kiadója is felfigyelt a már publikálása előtt legendássá vált szövegre.

Az auschwitzi tetováló nem sokkal emlékeinek megosztása után, 90 éves korában elhunyt. Az 1942-ben önként transzportra jelentkező bátor zsidó fiú, az őt a tábori túlélés művészetére nevelő tetováló akadémikus, a folyamatos fenyegetést jelentő Mengele, a gyönyörű lány, akinek a 34902-es számot tetoválta az alkarjára, és akit titkos szerelmesleveleivel tartott életben, és a tábor kiürítése után sorsszerű véletlenséggel egymásra találó pár kálváriája, valamint az új esély története még csak most indul világhódító útjára.

A kötetnek még idén huszonnyolc külföldi megjelenése várható, az Animus Kiadó pedig az elsők között, április 16-án teszi elérhetővé a magyar olvasók számára.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés