bezár
 

art&design

2018. 02. 26.
Portrék, önarcképek a 20. századi magyar képzőművészetből
A Bibliamúzeumban a kiállítás 2018. február 28. és április 14. között tekinthető meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Portrék, önarcképek a 20. századi magyar képzőművészetből A Bibliamúzeum legújabb, …A maga képmására című kiállítása a portré, az önarckép műfaját állítja előtérbe. 

A portré fogalmát boncolgatva Passuth Krisztina A festészet műhelyében című könyvében arról beszél, hogy nem szükségképpen portré az a festmény, amely csak egy alakot ábrázol. Azt mondja, hogy attól válhat mégis azzá, hogy a szemlélő figyelem csak reá terelődik. Így az ilyen típusú műalkotásban az egyéniségnek nagyobb a jelentősége, mint más festmények esetében. 

prae.hu

Bár az a festmény, amelyen csak egy alak látható, nem feltétlenül portré, mégis, valahogyan közel áll ahhoz. A festő nem mindig meghatározott, létező személyiséget fest meg a vásznon, hanem esetleg valamilyen típust ábrázol, azaz több ember közös jellemvonását emeli ki és sűríti egyetlen elképzelt figurába. Ez a nem létező alak viszont számtalan ember valóságos, létező vonását egyesíti magában.

A reprezentatív tárlat keretében 49 művész 73 alkotását lehet megtekinteni. Derkovits Gyula, Fényes Adolf, Egry József, Gábor Jenő, Gulácsy Lajos, Kmetty János, Rippl-Rónai József, Szőnyi István csak néhány jól ismert név azon 20. századi alkotók sorában, akiknek munkái bekerültek a válogatásba. A képek több vidéki múzeumból és magángyűjteményekből érkeztek a Ráday utcai kiállítótérbe.

 

„...a maga képmására” – Portré a 20. század magyar képzőművészetéből

Megtekinthető 2018. február 28. és április 14. között a Bibliamúzeum kiállítótermében.

(1092 Budapest, Ráday utca 28.)

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés