bezár
 

film

2018. 02. 11.
Nagy Dénes a Lumen Kortárs Magyar Filmklub vendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Dénes a Lumen Kortárs Magyar Filmklub vendége A Lumen Kávézó új filmklubja második részének meghívott vendége Nagy Dénes rendező lesz. Nagy Dénes a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Szász János osztályában 2009-ben. Vendégdiákként egy évet töltött a Berlini Film Akadémián (DFFB) Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt. Számos kisfilmet készített, dokumentum és kis játékfilmet egyaránt, amelyet több jelentős országos és nemzetközi fesztiválon vetítettek.

A Lágy eső című kisjátékfilmjét először Cannes-ban a Rendezők Kéthete válogatásában mutatták be nemzetközi közönség előtt 2013 májusában és ugyan ebben az évben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Szövetségének a 2013 legjobb magyar rövidfilmjének járó díját. A Másik Magyarország című dokumentumfilmjének a 43. Rotterdam-i Nemzetközi Filmfesztiválon, míg legutóbbi, Seb című dokumentumfilmjének a 21. Sarajevo-i Filmfesztivál dokumentumfilm versenyszekciójában volt a premierje. 

prae.hu

Jelenleg Závada Pál azonos című regényéből készülő Természetes fény című nagyjátékfilmjét készíti elő.

A Lumen Filmklub műsorán most a Lágy eső és a Másik Magyarország című filmeket vetítjük. A vetítés után a rendezővel Molnár Judit Anna filmesztéta beszélget.

Időpont: 2018. február 19., 19:00–21:00

Belépő: 1000 HUF

 

Lágy eső: 


„A mű Tar Sándor azonos című novellájának adaptációja.
A film egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról, Daniról szól, aki Magyarország elmaradt határmenti kistelepülésén él egy családnál, ahova nemrégiben került. Beleszeret osztálytársnőjébe, Zsófiba, de képtelen szerelmét normálisan megvallani. Dani viselkedése furcsa, kirívó, néha szánalmas. Szeretetre vágyik, de nem tudja, hogyan kell ezt a szeretetet megszereznie, mert nem tanították meg neki. Ez a feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a nevelőotthonban tanult vigasztalódáshoz, önmaga megsebzéséhez, amelyben látszólagos megnyugvásra talál.”

Másik Magyarország: 

„Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy ott szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra, egy új identitás meglelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, egy cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától, a humortól és az abszurdtól. Ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról.”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés