bezár
 

irodalom

2009. 04. 10.
A költészet napja - programok Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A költészet napja, árpilis 11. alkalmából számos megemlékezést és irodalmi programot tartanak pénteken és szombaton Budapesten. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon.

prae.hu


A hagyományoknak megfelelően József Attila születésnapján a költő Gát utcai szülőházában rendez ünnepséget a IX. kerületi önkormányzat. A Gát utca 3-ban kialakított József Attila Emlékhelyen szombaton 11 órakor kezdődik az ünnepség, amelyen Veres András irodalomtörténész mond beszédet, a műsorban közreműködik Czvetkó Sándor színművész, majd megkoszorúzzák József Attila emléktábláját.
Ugyancsak 11 órakor kezdődik a József Attila Klub ünnepsége: a szervezet koszorúzást tart József Attila szobránál a VI. kerületi Liszt Ferenc téren.

A költészet napján a Gödör klubban hallhatja először élőben a közönség Radnóti Miklós megzenésített verseit a Napra zenekar előadásában. A 100 éve született Radnóti Miklósra emlékezve jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban a költő verseiből zenés ízelítő. A modern magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakjának verseit Both Miklós, a Napra zenekar frontembere zenésítette meg.

A Sirályban 19 órakor kezdődik a Csillagszálló kulturális utcalap irodalmi estje, amelynek első felében Kosztolányi Dezső és a múlt századforduló Pestjének szellemét idézik meg. Az est második felében a generációs különbségekről beszélgetnek a rendszerváltást felnőtt- és gyerekfejjel megélt alkotók, Békés Pál, Krusovszky Dénes, Dunajcsik Mátyás és Ayhan Gökhan.

A színházteremben 21 órától a Bárdos Deák Ágnes vezette Bardo együttes előadásában költészetként értelmezett dalszövegek és dalszövegként értelmezett versek, átdolgozások, régi és új dalok szűrletei szólalnak meg - a Kemény István és Térey János verseire komponált számok mellett a 80-as évek underground dalainak újraértelmezései és újonnan született saját darabok is elhangzanak.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés