bezár
 

art&design

2018. 02. 09.
Egerbe vitték Székely Bertalan Egri nők című képének kisebb változatát
Fél évig látható Egerben Székely Bertalan Egri nők című képének kisebb változata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egerbe vitték Székely Bertalan Egri nők című képének kisebb változatát Az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban állítják ki Székely Bertalan Egri nők című híres festményének kisebb változatát, amelyet a magyar kormány egy aukción vásárolt meg - közölte a város és a térség országgyűlési képviselője a képet bemutató csütörtöki egri sajtóeseményen.

Nyitrai Zsolt felidézte: tavaly év végén jelent meg a kép a műtárgypiacon, egy aukción, ahol az állam nyílt licitet követően, élve elővásárlási jogával, megvásárolta azt. Ternyák Csaba egri érsek elmondta, hogy a kép a látogatóközpont egy külön erre a célra kijelölt, földszinti termében lesz megtekinthető. 

prae.hu

Székely Bertalan Egri nők című alkotásának kisebb (74-szer 59 centiméteres) változata 1867-ben készült és még a művész életében Ernst Lajos gyűjteményébe került. Az egri vár 1552-s ostromát ábrázoló képet 42 millió forintért vásárolta meg a magyar állam.

Az Egri nők című monumentális (227-szer 176,5 centiméteres) olajfestményt ugyancsak 1867-ben készítette Székely Bertalan. A művet a következő évben kiállították Egerben, ahol a helyi nőegylet gyűjtést indított annak megszerzésére. Adományokból két hónap alatt összegyűlt a szükséges összeg, amelyből az egri nők a képet az akkori Magyar Nemzeti Múzeum számára megvásárolták. A nagyméretű festmény hátoldalán ma is ott a címke: "Az egri nők ajándékozták 1868. május 5-én".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés