bezár
 

film

2018. 02. 06.
Előhívás filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előhívás filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban A Visegrádi Csoport országainak filmjeiből rendez vetítéssorozatot Előhívás - #V4filmfeszt címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház. A filmfesztivál célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait.

A február 14. és 17. között tartott négy napos rendezvényen olyan klasszikusokat tekinthetünk meg újra mozi vásznon, mint a Tűz van babám! vagy az Eszkimó asszony fázik, de az esemény műsorán belül a retro mesefilmektől, a vígjátékokon át, a történelmi komolyságot sem nélkülöző  alkotásokat élvezhetnek a moziba látogatók.

prae.hu

A fesztivál első napját egy alkalmi magyar-lengyel formáció nyitja, Krzysztof Scieranski, Birta Miklós és Frankie Látó ad koncertet. A műsor két legendás magyar filmmel folytatódik. Először Böszörményi Géza 1981-es alkotása, a Szívzűr kerül vászonra Jirí Menzel főszereplésével, majd Xantus János kultikus underground szerelmes filmjét, az Eszkimó asszony fázikot tekinthetjük meg.

A következő napon a történelmi témák kerülnek előtérbe. Ennek keretén belül a prágai tavasz és eltiprásának 50. évfordulójáról emlékezhetünk meg a Jan Nemec Oratórium Prágáért című esszé filmjével. Ezt követően látható lesz Mészáros Márta magyar-szlovák-lengyel koprodukcióban készült Nagy Imre-filmje, A Temetetlen halott, amelynek vetítésére a rendező is ellátogat. A napot Martin Sulík "szlovák Dekameronként" is emlegetett tablója, a Tájkép zárja, amely tíz rövid történetben, a falusi és kisvárosi élet perspektíváján keresztül meséli el országa 20. századi történelmét.

A fesztivál harmadik napján megtekinthető filmek többsége a kiszolgáltatott kisember nézőpontját ragadja meg, azon keresztül mutatja be Közép-Európát. Ezek között olyan kiemelkedő alkotások kerülnek vetítésre, mint Kerekes Péter Gulyáságyúja, Jan Hrebejk Kuckó című fekete humorú drámája és Juliusz Machulski Kingszájz fantasy vígjátéka.

A rendezvény záró napján hét filmet láthat a közönség, közülük kettő a V4-es országok animációs sokszínűségébe enged betekintést. 
A VAF New Talents című szerzői animációs összeállításban fiatal alkotók elmúlt években komoly fesztiválsikereket elért munkáit vetítik, de láthatók lesznek olyan klasszikus talán eddig csak a televízióban vetített mesék is, mint a Kisvakond, Füles mackó, Bob és Bobek, Lolka és Bolka, valamint a Pampalini is.

A későbbiekben látható lesz még öt nagyjátékfilm is: a lengyel Waldemar Krzystek 80 millió című filmje, a cseh Petr Zelenka szatírája, az Elveszve Münchenben, Kristóf György koprodukciós munkája, az abszurd humorú Out, mely egy munkát kereső Kelet-Európai férfi Odüsszeiájaként fogható fel, Milos Forman egykor betiltott Tűz van, babám!ja,  a nap zárásaként pedig Wojciech Marczewski Woody Allent idéző filmje, a Menekülés a szabadság moziból lesz vetítésen.

A filmfesztiválon az eredeti nyelven történő vetítéseket szakmai kerekasztal beszélgetések, koncert és kiállítás kísérik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés