bezár
 

film

2018. 02. 07.
A Berlinale előtt Szabó Istvánt ünneplik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Berlinale előtt Szabó Istvánt ünneplik A Collegium Hungaricum Berlin (CHB), a Kino Arsenal és az Európai Filmakadémia közös rendezvénysorozattal köszönti az idén 80 éves Oscar-díjas rendezőt a Berlinale előtt. Közelgő születésnapja alkalmából Szabó István hat nagyszerű munkáját láthatja a közönség február 2. és 8. között, áttekintést kínálva a rendező teljes munkásságából a '60-as évektől a 2000-es évekig. Az ünnepi filmprogramon a rendező személyesen is részt vesz.

Idén nyolcvan éves Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Oscar-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész. Olyan kiemelkedő, személyes alkotásokkal írta be magát Európa és a nemzetközi világ filmművészetébe, mint az Apa – Egy hit naplója (1966), a Mephisto (1981), az Édes Emma, drága Böbe (1992) és Az ajtó (2012). Szabó István alkotóművészként és nem utolsó sorban tanárként is jelentős személyisége az európai kultúrának.

prae.hu

Filmjei a társadalmi és történelmi változások keretében érzékenyen és kritikusan mutatják be az egyén sorsát, lehetőségeit és kötelességeit. Emellett azonban – a konkrétumon túlmutatva – olyan általános tematikus kereteket teremtenek, amelyek egyén és hatalom, identitás és alkalmazkodás, művészet és politika viszonyát helyezik fókuszba.

A Berlinale Nemzetközi Fórumának is hagyományosan helyet adó Arsenal filmszínház február 2. és 8. között Szabó István hat filmjét tűzi programra:

1. Apa – Egy hit naplója (1967)
2. Bizalom (1980)
3. Mephisto (1981)
4. Édes Emma, drága Böbe (1991)
5. Taking Sides – Szembesítés (2001)
6. Az ajtó (2012).

Február 2-án Johanna ter Steege, az Emmát alakító Európai Filmdíjas, holland színésznő köszönti az ünnepeltet és nyitja meg az egyhetes programsorozatot.

A részletes program megtekinthető itt és itt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés