bezár
 

építészet

2009. 04. 09.
Építészek tüntettek a központi tervtár ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Építészek tüntettek a központi tervtár ellen Mintegy száz építész tüntetett csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) előtt abból a több mint két és félezerből, akik aláírták a létrehozandó központi tervtár elleni petíciót, amelyben egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a tervtárat a tervezők költségére és felelősségére kell létrehozni.

prae.hu

Ertsey Attila építész, a tiltakozás szervezője adta át a petíciót a minisztérium épületében Szaló Péter szakállamtitkárnak és Fegyverneky Sándor országos főépítésznek.
1
A szervező a tüntető építészekkel azt közölte: a szakállamtitkár és a főépítész ígéretet tettek arra, hogy a költségviselést "újra játsszák", mivel az első tervezetben az építtető viselte volna a terv archiválásának költségeit, a személyes információk sérülése miatt pedig újra elküldik a rendeletet az adatvédelmi biztosnak, bár korábban nem tartotta aggályosnak azt.
Egyikük kérdésére, hogy a Mérnök Kamara tagjai miért nincsenek itt, Ertsey Attila azt válaszolta, még nem tudják, hogy a szakági - például gépész, villamos - tervezőknek is be kell küldeniük a tárba a terveiket.
Az NFGM közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a probléma hátterét világítja meg: uniós követelmény az elektronikus ügyintézés, ezért az épületek kiviteli terveit tartalmazó tervtárban is így kell elhelyezni a dokumentumokat.
2
A közleményben kitérnek arra, hogy az építészek részt vettek a dokumentációs központról szóló kormányrendelet előkészítésében, és akkor nem tiltakoztak a tartalma miatt. A terveket e-mailban - vagy ha nagyobb terjedelműek, akkor CD/DVD lemezen - kell beküldeni, így a költség nem számottevő - jegyzi meg a minisztérium.

fotó:Prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés