bezár
 

art&design

2009. 04. 09.
Kortárs japán design az Iparművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wa: A mindennapok harmóniája - kortárs japán design címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban csaknem két hónapon át látható tárlat a többi között lámpákon, bútorokon, konyhai és közlekedési eszközökön keresztül mutatja be a japán ipari formatervezést.

prae.hu

A május 31-ig látogatható kiállítás 190 gondosan megtervezett és kiválogatott tárgyat mutat be a formatervezés különböző területeiről. A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi évhez kapcsolódó tárlat átfogó képet ad a japán termékekről az étkészlettől a bútorokon és információs technikán át a járművekig.

A címben szereplő Wa egyrészt magát Japánt jelképezi, a másik jelentése a harmónia, amelyre a japán design törekszik - hívta fel a figyelmet a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Kasiwagi Hirosi, a tárlat egyik kurátora. Kiemelte: a japán design ellentéteket állít harmóniába, úgy mint új és régi, természetes és mesterséges, csúcstechnológia és kézművesség, s ezáltal egy magasabb szintű egységet hoz létre.

A japán kurátor a tárlat elején található tárgyak közül kiemelte a fejjel lefelé lógó, rizsszalmából készült kabátot, az elektromos zongorát és gitárt, amelyek példát szolgáltatnak a régi és az új közötti kapcsolatra.
A harmónia segítségével a látogatók szabadon értelmezhetik a kiállított termékek jelentését, legyen szó kerékpárról, mosógépről, kádról, táskáról, gyerekjátékról vagy kerekeken guruló fiókról.

A tárlat első részében a tárgyakat funkciójuk szerint csoportosították: itt az edények és konyhai eszközök, a fürdőkultúra, a háztartási és szórakoztató elektronika, a digitális technológia, a játékok, a papír és irodai szerek, a vegyes háztartási cikkek, a ruházat és kiegészítők, a csomagolás és táskák, a közlekedési eszközök, valamint a bútorok és világítástechnika köréből láthatnak az érdeklődők példákat a japán tervezők munkáiból. A kiállítás második részében pedig 6 kulcsszó - "aranyos", "míves", "aprólékos", "tapintható", "minimál" és "átgondolt" - köré szerveződnek a felvonultatott alkotások.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés