bezár
 

film

2017. 11. 30.
Magyar dokumentumfilm a Sundance versenyprogramjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured című dokumentumfilmje az első egész estés magyar alkotás, melyet a világ egyik legjelentősebb független filmes fesztiválja, a 2018. január 18. és 28. között az USA-ban, Utah államban megrendezésre kerülő Sundance Filmfesztivál beválogatott a versenyprogramjába.

A pár hete, a világ vezető dokumentumfilmes fesztiválján, az IDFA-n (International Documentrary Film Festival Amsterdam) bemutatkozott alkotás korunk egyik legmegdöbbentőbb jelenségéhez, a modern kori rabszolgaság témájához kapcsolódva, egy hazánkban rabszolgasorban élő nő, Maris portréját és életének egy szakaszát mutatja be. Ő egyike annak a több, mint 45 millió embertársunknak, akik a világ különböző pontjain a modern kori rabszolgaság valamely formájának áldozataként élnek: közülük mintegy 1,2 millióan itt, Európában.

prae.hu

„Legyen az kényszermunka, házi rabszolgaság vagy prostitúció, a modern kori rabszolgaság jelenségével foglalkoznunk kell: felfoghatatlan és elfogadhatatlan a 21. században egy embertársunk szabadságtól való megfosztása és kizsákmányolása,” – mondta Tuza-Ritter Bernadett, a film rendezője. „Bízom benne, hogy filmem nemzetközi jelenléte, a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában való részvétel révén, világszerte rengeteg ember érti meg, hogy a rabszolgaság itt is jelen van, a szomszédunkban. Nem csupán a harmadik világ problémájáról van szó. Mindenhol ott van. Nem a civilizáció perifériáján forgattam, hanem Európa kellős közepén.”

Tuza-Ritter Bernadett

Tuza-Ritter Bernadett

Az elsőfilmes alkotó és kamerája majd 100 napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit belülről, jelenidőben volt képes megismerni. Az együtt megélt mindennapokból és sorsfordító pillanatokból született művészi igényű, bensőséges alkotás sokkal többet ad a nézőnek, mintha csupán egy oknyomozó munkán keresztül kísérelné megismerni a modern kori rabszolgaság mibenlétét. 

„Mindig nagy öröm, ha egy magyar alkotó filmje nemzetközi fesztiválon szerepel. Az, hogy a nagy hagyományokkal bíró hazai dokumentumfilm gyártás fiatal nemzedékének képviselője Magyarországról elsőként jelenik meg egész estés filmmel a Sundance versenyprogramjában, különösen nagy büszkeség,” – mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora. „A Médiatanács nevében gratulálok a rendezőnek és a producereknek ehhez a sikerhez, és bízom benne, hogy a nemzetközi szcénában való jelenlét további sikereket hoz még nekik és a hazai filmművészetnek.”

A magyar-német koprodukcióban készült filmet a magyarországi Éclipse Film és a német CORSO Film gyártotta a Médiatanács, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, a Kreatív Európa Program Média Alprogramja és a németországi Film Und Medienstiftung NRW támogatásával. A film előkészítése, fejlesztése a 2017-es DOK.INCUBATOR workshop támogatásával zajlott. A film hazai producerei Ugrin Julianna és Kiss Viki Réka. A film nemzetközi forgalmazója a Syndicado.

A Woman Captured 

A film főszereplője egy 52 éves nő, Maris, aki 10 éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik.

Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét.

A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. 1,5 évnyi forgatás után összeszedi bátorságát, és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”

A film Maris mindennapjait mutatja be, érzelmi sodródását és hősies, szabadság felé vezető útját.

Fesztiválszereplések: IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), Feature Length Competition, 2017 – premier, Sundance Film Festival, World Cinema Documentary Competition, 2018

Az A Woman Captured Facebook-oldalán továbi információk és friss hírek találhatóak a filmmel kapcsolatban.

A Woman Captured

Forrás: Éclipse Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés