bezár
 

art&design

2009. 04. 08.
Karikatúra-fesztivál - Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban címmel nyílt meg a XIII. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál szerdán a Magyar Kultúra Alapítvány (MKA) budai várbeli székházában. A kiállítás a főváros után több hazai és külföldi városba is ellátogat majd - közölte a megnyitón Koncz Gábor, az MKA igazgatója.

prae.hu

Mint Bába Szilvia, a kiállítás szervezője elmondta, az idei fesztivál kapcsolódik az uniós belépésünk évében, 2004-ben Vigyázat, jövünk! címmel meghirdetett kiíráshoz.

A karikatúra-tárlatok hagyományosan Magyarország és a világ több városában megtekinthetők, a 2008-as fesztivál kiállítása Nyíregyháza, Nagyvárad, Kecskemét, Debrecen, Kisköre és Heves után most éppen Gyöngyösön jár, de több európai nagyváros követségeire is meghívást kapott, majd szeptemberben New York, Saint Louis és Los Angeles ad otthont a válogatásnak.

Koncz Gábor kiemelte: az idei pályázatra olyan országok alkotóit hívták meg, amelyek öt éve, hazánkkal együtt csatlakoztak az Európai Unióhoz.
Kovács István, a Külügyminisztérium kabinetfőnöke hozzátette: a tárca az eddigi gyakorlathoz híven az idei kiállítás utaztatását is tervezi, de a karikatúrák a tervek szerint DVD-n is hozzáférhetőek lesznek a magyar külképviseleteken.

György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: noha a kiállított rajzok többsége némileg pesszimista, az EU-ban zajló folyamatok inkább bizakodásra adnak okot: "mintha a válság közepette jobban sikerülne egy nyelven beszélni".

A diplomata biztosította a karikaturistákat: amit képeiken kifejeznek, az bekapcsolódik az unió döntési folyamataiba.

Az idei kiírás fődíját Kaján Tibor vehette át, a második helyezett Marabu (Szabó László Róbert), a harmadik Szűcs Édua lett. A legjobb külföldi alkotásért járó különdíjat Lubomir Kotrha nyerte. A pályázat legjobb karikatúráit Alexander Brody író, Hirschler András, az ITD Hungary kommunikációs vezetője, Kalmár Tibor rendező, Kovács István, Marlene Pohle, a karikaturisták nemzetközi szervezete, a FECO elnöke, Sándor Erzsi, a Magyar Rádió szerkesztője és Agim Sulaj olasz karikaturista választotta ki.

A kiállítás május 10-ig látogatható a MKA budai székházában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés