bezár
 

irodalom

2017. 11. 03.
Csehországban is kiadták Milan Kundera utolsó csehül írt regényét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csehországban is kiadták Milan Kundera A nevetés és felejtés könyvét, amely az 1975 óta Franciaországban elő író utolsó cseh nyelven írt regénye.

A nevetés és felejtés könyve először 1979-ben Párizsban jelent meg francia fordításban, az egyetlen eredeti cseh nyelvű kiadás 1981-ből a torontói Sixty-Eight Publisers kiadó nevéhez fűződik, és manapság könyvritkaságnak számít. Az emigráns Sixty-Eight Publisers kiadót Josef Skvorecky neves cseh író alapította és működtette, aki az 1968-as csehszlovákiai reformfolyamat letörése után menekült külföldre.
    

prae.hu

A nevetés és felejtés könyvének - amely egy emigráns nő sorsát, életét dolgozza fel - nyugati megjelentetése után a kommunista rendszer Milan Kunderát megfosztotta csehszlovák állampolgárságától.
    

A regényt most a brünni Atlantis kiadó jelentette meg, amely az 1989-es rendszerváltás után Milan Kunderával megegyezve folyamatosan adja ki a szerző csehül írt régebbi műveit.
    

A brünni születésű most 88 éves Milan Kundera Csehszlovákiából való távozása után már csak franciául írt és ezen könyveinek cseh fordítását eddig nem engedélyezte. Egyszer azt nyilatkozta, hogy a cseh változatokat saját maga szeretné elkészíteni. A prágai sajtó szerint ennek a tervnek a megvalósítása azonban nem valószínű.
    

Milan Kundera a rendszerváltás után sem látogatott el huzamosabb időre Csehországba, és a cseh, illetve csehországi témákkal kapcsolatban is csak nagyon ritkán nyilatkozik. A ritka kivételt csak szülővárosával, Brünnel összefüggő témák jelentik.  
    

A nevetés és felejtés könyve magyarul is megjelent.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés