bezár
 

art&design

2009. 04. 07.
Amanda Lear énekesnő képei a brüsszeli Dalí Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amanda Learnek, Salvador Dalí katalán festőgéniusz múzsájának és bizalmasának képeiből nyílt hétfőn kiállítás a brüsszeli Dalí Múzeumban - adta hírül a belga képtár.

prae.hu

Az énekesnőként, modellként, színésznőként és tévés műsorvezetőként is ismert francia Amanda Lear fiatalon festészetet tanult Párizsban, majd Londonban.

Az 1960-as évek közepétől kezdve mintegy tíz éven át tartott fenn szoros kapcsolatot Salvador Dalí katalán festővel, aki felkérte, legyen állandó modellje. A Dalíval való kapcsolat idején Lear Dalí műtermében dolgozott, ahol kialakította saját művészi stílusát.

Dalí volt az, aki reklámfogásból azt kezdte terjeszteni múzsájáról, hogy valójában férfi, amit persze - ugyancsak reklámcéllal - Amanda Lear több tucat aktfotóval próbált cáfolni.

A sokoldalú művésznő életkorát nem lehet biztosan tudni; születésének pontos időpontját - 1936 és 1946 közé tehető - és helyét valójában még mindig homály fedi, azt Lear sosem árulta el. A német Wikipédia egy 2004-es kiadványra hivatkozva 1939. november 18-i dátumot ad meg. Hongkong mellett Saigon, Hanoi és Svájc is felmerültek születése helyszíneként.

Lear műveinek első kiállítása az 1980-as években Rotterdamban volt, és azóta több más nagyvárosban - New Yorkban, Párizsban, Berlinben, Rómában és Barcelonában - is bemutatták ezeket.

A brüsszeli tárlat május 24-ig látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés