bezár
 

film

2009. 04. 06.
Berlin Calling - film a techno mai valóságáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hannes Stöhr szerint filmje, a Berlin Calling a techno-világ valóságát mutatja be, partikkal, szexszel, drogokkal, őrülettel és sok zenével; mindennel, ami ehhez az underground-kultúrához tartozik.

prae.hu

"Elsősorban az őrület és a művészet közti harcot akartam ábrázolni, azt a küzdelmet, ami annyi nagy zenész, többek között Jim Morrison, vagy Johnny Cash életét is végigkísérte" - mondta el vasárnap délután Hannes Stöhr, aki a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra kísérte el filmjét.

"Ez nem egy tanmese, senkit sem akarok meggyőzni semmiről, egyszerűen csak be akartam mutatni a valóságot, azt, hogyan élnek és buliznak oly sokan manapság. Szerintem a technósok a mai világ hippijei, ugyanúgy szabad szerelemben élnek és drogoznak, mint a hatvanas években a fiatalok, a különbség csak annyi, hogy - mint ahogy az a filmből is kiderül - a mai drogok sokkal veszélyesebbek, mint az akkoriak voltak" - tette hozzá.

"Ez a film nem azt mondja, hogy ne drogozz, hanem azt, hogy informálódj, mielőtt elfogadsz valamilyen anyagot" - vélekedett a főszereplő, Paul Kalkbrenner, aki a film zeneszerzője is egyben.
"Először úgy volt, hogy csak a zenét csinálom meg a filmhez, aztán telt-múlt az idő, alakult a forgatókönyv és végül Hannes megkért, hogy játsszam el én a problémás dj szerepét" - idézte fel Paul Kalkbrenner, hozzátéve, hogy a figura, aki játszik, nem olyan, mint ő, inkább csak olyan szeretne lenni.

"Én ismertebb és sikeresebb vagyok az általam megformált Icarusnál, a világ megannyi pontján csináltam már bulikat, ahol általában ezrek táncolnak egyszerre. Ugyanakkor könnyű volt azonosulni ezzel a sráccal, átérezni a problémáit, főleg, mert sok ismerősöm van, aki végigment mindezen" - mondta el a zeneművész.

"Jim Jarmusch mondta egyszer, hogy a zenészekből jó színészek lesznek, mert van érzékük az időzítéshez - ezért is kértem fel Pault a szerepre, no meg mert a film előkészületei közben igazán összebarátkoztunk" - idézte fel a rendező.

A történet és a zene kapcsolatáról Hannes Stöhr elmondta, hogy a zenés filmekben a zene mindig nagy nyomatékkal van jelen, az vezeti a történetet, de a jó sztori is nagyon fontos ahhoz, hogy értékes alkotás szülessen.

A film női főszereplője, a magyar származású Lengyel Rita úgy vélekedett, hogy a Berlin Calling nem egy rétegfilm, nem csak a techno zene szerelmeseinek szól: "mindenki megértheti és élvezheti a filmet, aki egy kicsit is nyitott a világra, akkor is, ha soha életében nem hallgatott még elektronikus zenét".

A drogfüggő dj szerelmét és menedzserét alakító színésznő elmondta, hogy Hannes Stöhr direkt neki írta a szerepet, és a forgatás alatt szép lassan megkedvelte a technót, amit korábban nem nagyon ismert.

A két főszereplő egyetértett abban, hogy sokan kerülnek közelebb ehhez a világhoz és zenéhez a film hatására, Paul Kalkbrenner nevetve mesélte, hogy a bemutató óta a szülei egyfolytában a film zenéjét hallgatják.

A dj nem csupán filmje magyarországi bemutatója, hanem egy hatalmas buli kedvért is látogatott hazánkba, péntek éjjel Kalkbrenner a budapesti Merlinben gondoskodott a zenéről és a jó hangulatról.

A Berlin Calling című német film egy feltörekvő dj drog- és magánéleti problémáiról szól; Icarus egy szennyezett tabletta következtében egy elmegyógyintézetben köt ki, ahol több-kevesebb sikerrel próbálják jó útra téríteni, a kényszerszabadság közben barátnője leszbikus ismerősénél vigasztalódik. A pörgős, egy szubkultúra életét izgalmasan és erőteljesen bemutató film a Titanic fesztiválon debütált és csütörtök óta játsszák a magyar mozik.

nyomtat

További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés