bezár
 

irodalom

2017. 09. 29.
Akadémikusok életműve az MMA új honlapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életművét bemutató weblap, a www.mmakademia.hu, a digitális lexikonban 380 akadémikus életműve olvasható - hangzott el a portált bemutató sajtótájékoztatón pénteken.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hiánypótlónak nevezete a weblapot, amelyen az akadémikusok életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálták.
    

prae.hu

Ismertetése szerint a portál mind az élő, mind pedig a néhai, valamint posztumusz tiszteleti tagok életművét tartalmazza és a művészetek iránt érdeklődők, kulturális újságírók és a kutatók számára is bőséges információval szolgál.
    

Pécsi Györgyi, az MMA Művészeti Dokumentációs Főosztály és Szakkönyvtár főosztályvezetője elmondta, hogy a portált többéves szakmai kutatói és előkészítő munka előzte meg. Így a 380 akadémikus életművét 170 felkért szakértő (szakkritikus, művészettörténész, esztéta) dolgozta fel egységes szempontok alapján. Mint mondta, az MMA akadémikusai hozzávetőleg 20-25 művészeti területen képviseltetik magukat, ennek megfelelően a honlapon is különböző művészeti ágak szerint csoportosították őket. Az életműveket a gondosan ellenőrzött adatok és szakmai leírások mellett vizuális és audiovizuális dokumentáció jeleníti meg. Így a reprezentatív fotók mellett mintegy 300 akadémikusról tekinthető meg videófilm (portréfilmrészlet, előadás, riport, interjú).
    

Pécsi Györgyi elmondta: az volt a céljuk, hogy a portált a kisiskolásoktól a kutatókig mindenki vonzónak találja, a legszélesebb látogatói igényeket is kielégítse, így az egyes akadémikusok életrajza és a szakmai pályát bemutató tanulmány mellett az adott műfajnak megfelelően helyet kapott műjegyzék, kiállításjegyzék, szerepkatalógus, interjú, curriculum vitae, válogatott bibliográfia, film- és diszkográfia.
    

A főosztályvezető kihangsúlyozta, hogy a portál nem befejezett, hanem élő digitális lexikon, hiszen a hagyományos, manuális adat- és tartalomfeltöltés mellett automatikusan is frissül azáltal, hogy összekapcsolódik a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokkal.
    

Az akadémikusi alhonlapok alsó menüsorában ugyanis automatikusan megjelennek a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokra feltöltött, az akadémikushoz kapcsolódó tartalmak, továbbá a bibliográfia menüsorban az MMA könyvtárában feldolgozott könyvtári dokumentumok.
    

A főtitkár kitért arra, hogy az MMA hivatalos honlapja, a www.mma.hu napi frissítéssel számol be az akadémia és az akadémikusok művészeti híreiről, eseményeiről. Emellett működik a 2012-ben létrehozott www.mma-tv.hu, amelyen portréfilm-részletek, rövid portrék, kiállítás-megnyitók, koncertek, könyvbemutatók, konferenciák, művészeti táborok tekinthetőek meg. Így a portálon ezer videós tartalom érhető el. Hozzátette: népszerűségét mutatja, hogy alapítása óta kétmillióan látogatták a weblapot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés