bezár
 

irodalom

2017. 09. 28.
A magyar népmese napja - Közismert kecskemétiek osztják meg kedvenc meséiket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közismert felnőttek adják át egymásnak a mese fonalát Kecskeméten, míg Lakiteleken az idősebbek mondják el kedvenc meséiket a kisebb gyermekeknek a magyar népmese napja alkalmából.

A kecskeméti Ráday Múzeum  Kass János Kossuth-díjas grafikusművész olvasókönyvi illusztrációit bemutató, Varázs lakott kezeiben című szabadtéri kiállításával is kapcsolódik a magyar népmese napjához. Az ismert és kevésbé ismert mesék illusztrációi betekintést nyújtanak a művész gyermekeknek szánt világába - közölték a szervezők az MTI-vel.
    

prae.hu

A múzeum munkatársai a tárlat mellett szeptember 29-én olyan kecskemétieket látnak vendégül, akiket a kisiskolások is ismerhetnek már névről, a helyi televízióból, az újságokból vagy akár a felnőttek beszélgetéseiből. A felkérésüket elfogadó felnőttek egymásnak adják át a mese fonalát. A számukra kedves történetek okulásul, vigasztalásul vagy egyszerűen csak örömforrásként szolgálhatnak a gyermekeknek. A mesélők között lesz rádiós műsorvezető, egyetemi docens, alpolgármester, állatorvos, ötvösművész, drámapedagógus, könyvtárigazgató, egyesületi elnök, nyugalmazott református lelkész és egykori sportoló is.
    

A mesehallgatást követően a Kecskemétfilm Kft. jóvoltából a Magyar népmesék sorozat néhány epizódját nézhetik meg az érdeklődők, és játékos feladatokat oldhatnak meg a kiállított múzeumi kincsek között.
    

A Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában már hagyomány, hogy a magyar népmese napja alkalmából a felsőbb évfolyamosok elmondják kedvenc meséjüket az alsóbb éveseknek. Így pénteken az ötödikesek az elsősöknek, a hatodikosok pedig a másodikosoknak mesélnek az iskolai könyvtárban egy-egy mesét.     

A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünneplik Magyarországon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés