bezár
 

zene

2017. 09. 27.
Meghalt Zuzana Ruzicková csembalóművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Súlyos betegség után kilencvenéves korában szerdán Prágában elhunyt Zuzana Ruzicková világhírű cseh csembalóművész és zenepedagógus - közölte Ales Brezina, a Viktor Kalabis Alapítvány képviselője.

 Ruzicková Viktor Kalabis zeneszerző felesége volt. Zuzana Ruzicková elsősorban Johann Sebestian Bach műveinek bemutatásával szerzett világhírnevet magának. Harmincöt lemezen Bach összes művét elérhetővé tette a nagyközönség számára is.
   

prae.hu

"Johann Sebastian Bach művei számomra mindig azt a zenét jelentették, amely rendet hoz a világba. A háború alatt koncentrációs táborokban voltam, és amikor onnan hazatértem, erre a zeneszerzőre tettem fel mindent. Ez nagyon segített nekem áthidalni azt a kort" - mondta Ruzicková újságíróknak tavaly Prágában, amikor összes Bach-darabját új zenehordozókon is kiadták.
    

Zuzana Ruzicková 1979 és 1990 között a prágai Cseh Filharmónia szólistája volt. Csembalójátékáért, művészetéért és pedagógusi munkájáért számos szakmai és társadalmi elismerést kapott. 2003-ban kitüntetésben részesítette a cseh államfő, és megkapta a francia kultúra és irodalom lovagja címet is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés