bezár
 

art&design

2009. 04. 04.
Munkácsy-kiállítás Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mától látható a nagyközönség számára a Munkácsy-képek Amerikából című, Pákh Imre műgyűjtő kollekciójából válogatott vándorkiállítás Győrött, a Vastuskós Házban.

prae.hu

A tárlat a festőóriás harmincnégy képét vonultatja fel, áttekintést nyújtva az egész Munkácsy-életműről - hangoztatta a pénteki megnyitón Boros Judit művészettörténész.

A szakember a győri tárlat sajátosságának nevezte, hogy felvonultatja a Munkácsy-relikviákat, a művész személyes tárgyait, köztük sétapálcáját, köpenyét, ecsetjeit. A relikviák a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből valók. A gazdag anyagot a művész életútját, alkotói módszerét bemutató fotók egészítik ki.

Szemenkár Mátyás, a magyarországi Munkácsy-kiállítások főszervezője a megnyitón bejelentette: Győrött lesz a gyűjtemény legújabb darabjának premierje április második felében. Egyelőre titok fedi a kép címét és témáját, annyit lehet tudni csupán, hogy restaurálásán már dolgoznak a szakemberek - mondta a főszervező.

A megnyitón köszöntőjében Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat alelnöke Munkácsy nemzetegyesítő örökségéről beszélt, Borkai Zsolt győri polgármester pedig alkotásainak nézőkre gyakorolt hatását méltatta.

A tárlat a Győr megyei és a Győr városi önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg: a 24 millió forintos költséget fele-fele arányban vállalta a két önkormányzat. A kiállítóhely megújítására a tulajdonos megyei önkormányzat további 10 millió forintot költött. Ebből az összegből a követelményeknek megfelelő világítás- és biztonságtechnikát építettek be, és előírás szerinti enteriőröket alakítottak ki a festményeknek. A jegyeladásokból várható nyereség 60 százaléka a megyét, 40 százaléka Győrt illeti.

A tárlat július 5-ig naponta 10 és 18 óra között látogatható. Hétfőnként csak csoportokat fogadnak előzetes bejelentkezés alapján. A csoportokat a hét többi napján is várják, azonban a múzeum munkatársai javasolják, hogy érkezésüket és tárlatvezetési igényüket előre jelezzék. Előzetes jegyrendelésre az egyéni látogatók számára is van lehetőség.

A kiállítás ünnepnapokon - húsvét vasárnap és húsvét hétfőn, május 1-jén és Pünkösdkor (május 31.-június 1.) is nyitva áll a művészetszerető közönség előtt.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés