bezár
 

art&design

2017. 09. 06.
Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Göntér Endre festőművész 1949-ben született Dobronakon Szlovéniában. A muraszombati tanítóképzőben tett érettségi után a Maribori Pedagógiai Akadémia képzőművészeti szakára jelentkezett, ahol Pandur Lajos és Maks Kavcic voltak a mesterei - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    

prae.hu

A tanítóképző elvégzése után Göntér Endre Muraszombatban telepedett le és a 676 csoport tagja lett. Rövid ideig tanított, majd a Vestnik hetilap grafikai szerkesztőjeként dolgozott. Több önálló és csoportos kiállításon vett részt.
    

A tájékoztató idézi Franc Obal művészettörténészt, aki szerint a festő korai képei a pop-art ikonográfia jegyeit hordozzák magukon.
    

Az 1980-as évek közepén érik be igazán művészete, amikor Ivan Zelko muravidéki topográfiája nyomán, Milan Vincetic költővel való termékeny együttműködése folytán "letűnt világok, elpusztult muravidéki települések népét gyászolja". A közel félszáz, az absztrakttal kacérkodó alkotás, a tárgyi világ körvonalai a temperamentumos ecsetvonások következtében titokzatos, egyúttal jelképes jelentést kapnak. Több képén, rajzán az örök visszatérőt, a gólyát festi meg figyelmeztetve azokra az ökológiai problémákra, amelyek e madarat száműzték a vidékről.
    

A tájékoztató idézi Kostyál László művészettörténészt is, aki Göntér Endre művészetéről így fogalmazott: "Ázsia - Európa, vándorlás - letelepedés, sámánizmus - kereszténység, hit - hitetlenség. Művein egy archeológus érdeklődésével váltogatja a különböző idősíkokat, vallja, hogy a múlt és a jelen szoros összefüggésben áll egymással."
    

A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés