bezár
 

zene

2009. 04. 04.
"360 fokos" zenei panoráma az idei Montreux Jazzfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
B. B. King, Herbie Hanckok, a Black Eyed Peas és Lauryn Hill is színesítik az idei, immár 43. Montreux Jazzfesztivál zenei palettáját. Az Európa egyik legtekintélyesebb nyári zenei fesztiváljának számító eseményt július 3. és 18. között rendezik meg a Genfi-tó partján lévő kisvárosban.

prae.hu

Claude Nobs, a fesztivál alapítója arról számolt be, hogy zeneileg igencsak eklektikusra sikeredett a fellépők névsora; a 90 koncert "360 fokos zenei panorámát ígér" a látogatóknak, köztük teljesen egyedülálló előadásokkal és neves sztárokkal.

Július 4-én, az amerikaiak nemzeti ünnepén rockzenészek, Steely Dan és a Dave Matthews Band szórakoztatják a fesztivál közönségét. Július 7-én Jamie Cullum amerikai zongoraművész és dzsesszénekes tölti meg muzsikával a Miles Davis Hall színpadát.

Dianne Reeves, Lizz Wright és Angelique Kidjo a 2003-ban elhunyt, emberjogi aktivistaként is ismert Nina Simone énekesnő és dalszerző emléke előtt tiszteleg. Nina Simone utoljára 1976-ban lépett fel a fesztiválon. Az amerikai rapper-énekes-színésznő Lauryn Hillt a Stravinsky Auditorium követi majd a színpadon július 11-én.

Július 12-én Susan Tedeschi blues énekesnő lép színpadra a legendás B. B. King előtt, aki három évvel ezelőtt éppen Montreux-ban búcsúzott el rajongóitól, mondván nem lesz több Európai turnéja. "Lassított a turnék ütemén, ám Montreux-ba mindenképpen el akar jönni. Öröm lesz látni egy jó barátot" - mondta Nobs.

A McCoy Tyner trió és a gitáros Jeff Beck július 14-én, illetve 17-én lépnek majd színpadra. A visszatérő "nagy öregek" között lesz Herbie Hancock, George Benson, David Sanborn, Solomon Burke és Marianne Faithfull is. Hanckokot a kínai zongoraművész, Lang Lang és a lyoni Nemzeti Zenekar fogja kísérni. A kuriózumszámba menő július 5-iki koncertre igen drágán, mintegy 57 ezer forintnak megfelelő svájci frankért lehet jegyet vásárolni.

Három estén át tart majd a megemlékezés Chris Blackwellre, aki 50 évvel ezelőtt alapította meg Jamaicában az Island Records-t és neki köszönhetően vált világszerte közismerté a reggae zene. A fesztivált a Donna Summer nevével fémjelzett diszkóest zárja.

nyomtat

További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés