bezár
 

film

2017. 09. 04.
Bódy Gábor retrospektív a Toldi moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bódy Gábor retrospektív a Toldi moziban A Filmalap-Filmarchívum és a Toldi mozi Bódy Gábor munkásságát bemutató vetítéssorozatot szervez 2017 őszén.

A hetvenes-nyolcvanas évek filmkészítőinek meghatározó alakja egyedi látásmódjával, experimentális szemléletével és hihetetlen elméleti tudásával, videoművészetével, mindemellett az addigi legnagyobb költségvetésű magyar produkcióval írta be nevét a hazai és európai filmtörténelembe.

prae.hu

Bódy még egyetemi tanulmányai alatt kapott szerepet Magyari Dezső Agitátorok című filmjében, sőt, egyúttal a rendező-asszisztensi feladatokat is ellátta a forgatáson. A produkció radikálisan új formanyelvet mutatott fel, s ezzel rendkívül hasznos tapasztalatokkal látta el a fiatal alkotót. Később a Balázs Béla Stúdió tagja lett, itt készítette el az Amerikai anzix című diplomafilmjét 1975-ben. A kész munkát tanárai a főiskolán először nem fogadták el, míg egy évvel később elnyerte vele a mannheimi 25. Internationale Filmwoche legjobb elsőfilmes alkotónak járó nagydíját és a magyar kritikusok legjobb elsőfilmesnek járó díját. Pályája csúcsát a Weöres Sándor regénye alapján készült Nárcisz és Psyché jelentette, amelyet 1981-ben mutattak be. Soha az előtt ilyen nagy költségvetésű film nem készült még Magyarországon. A filmet több nemzetközi fesztiválra is meghívták, többek között Cannes-ba és Locarnóba is. A nyolcvanas években figyelme egyre inkább a videoművészet felé fordult, magazint indított, előadásokat tartott, és természetesen kísérletezett, forgatott. 1983-ban készült el utolsó nagyjátékfilmje, a Kutya éji dala, ennek egyes részeit is videóra illetve Super 8-ra rögzítette, s ezeket írta át 35 mm-re. A filmben megjelennek a kor olyan underground zenekarai, mint a Bizottság és a Vágtázó Halottkémek.

A Toldi moziban tartandó négy vetítés előtt meghívott szakértők beszélgetnek Bódy munkásságáról. Az Agitátorok és az Amerikai anzix című filmeket felújított 35 mm-es kópiáról vetítik!

Bódy a Toldiban

Bódy a Toldiban:

 > szeptember 30. Agitátorok

1969, 35 mm-es kópiáról, vendég: Fazekas Eszter, MNFA

> október 28. Amerikai anzix

1975, 35 mm-es kópiáról, vendég: Csuja László

> november 25. Nárcisz és Psyché

1981,DCP, három részes, 261 perces változat, vendég: Fazekas Eszter, MNFA

> december 2. Kutya éji dala

1983, DCP, vendég: Csuja László

Jegyek hamarosan kaphatók online és a Toldi moziban. További információk a Toldi mozi weboldalán és az esemény Facebook-oldalán.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés