bezár
 

film

2017. 09. 01.
Folytatódik a 100 magyar dokumentumfilm sorozat a Premier Kultcaféban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2017. szeptembertől folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia 100 magyar dokumentumfilm (1936-2013) sorozata a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban), ahol az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata által – a magyar dokumentumfilm történetének kiemelkedő alkotásaiból – összeállított válogatást vetítenek három tematikus blokkban: Költészet és valóság;  Művészet és hatalom; „Szép új világ".

A filmklubszerű vetítések szeptember 4-től december 18-ig, hétfőnként este 18.00 órakor kezdődnek a Premier Kultcafé mozitermében (1085 Budapest, Baross utca 1.). Az előadást minden alkalommal beszélgetés követi egy-egy meghívott alkotó vagy szakértő részvételével. A sorozat házigazdái: Kelecsényi László és Szekfű András filmtörténészek.

prae.hu

Az 53 magyar film című filmklub-program sikere után a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata javasolt egy újabb film-válogatást, ezúttal a magyar dokumentumfilm történetéből. Filmesztéták és filmtörténészek véleményére alapozva megszületett egy 100 címet tartalmazó lista, amelyik a magyar dokumentarizmus kiemelkedő műveit gyűjti össze, ebből áll a 100 magyar dokumentumfilm (1936-2013) sorozat. Az összeállítás természetesen nem törekedhetett a magyar dokumentumfilm történetének átfogó ismertetésére, ez meghaladja egy filmklub kereteit. A kilencven dokumentumfilmből és tíz dokumentum-játékfilmből álló sorozat bemutatja a magyar dokumentumfilm progresszív irányzatait és olyan egyéni teljesítményeit, melyek a dokumentumfilmes forma lehetőségeit tágították, vagy épp tematikailag hoztak újat. A válogatásba került alkotások úttörő művek, rendezőik nyitottságát, társadalmi problémák iránti érzékenységét, sok esetben bátorságát dicsérik.

A tematikus csoportokba osztott filmek vetítése 2014-ben indult el és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Az első tíz blokkot az Uránia Nemzeti Filmszínház mutatta be. Egy kényszerű technikai szünet után 2017 őszén a Premier Kultcaféban folytatódik a sorozat az utolsó három blokk vetítésével.

A XI. összeállítás a Költészet és valóság címen került a programba. Az ide sorolt filmek mindegyike lírai ihletésű.

A XII. blokkba került alkotások filmjei (Művészet és hatalom) főleg a pártállam négy évtizedével foglalkoznak.

A befejező, XIII. sorozat („Szép új világ") a rendszerváltozás időszakában mutat be sorsokat, hogy mit tud tenni a történelmi méretű válság fogaskerekei közé került egyes ember?

A sorozat korábbi beszélgetései visszanézhetők az MMA-TV csatornáján.

Program:

100 magyar dokumentumfilm

100 magyar dokumentumfilm

100 magyar dokumentumfilm

 

Forrás: mma.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés