bezár
 

art&design

2009. 04. 03.
Kortalan divat - archív és mai divatfotók a WestEndben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ruhák, fehérneműk, táskák és cipők a múlt századfordulótól egészen napjainkig - az elmúlt mintegy száz év divatjába ad betekintést a Kortalan divat című fotókiállítás, amelyet péntektől csaknem egy hónapon át láthat a közönség a budapesti WestEnd City Centerben.

prae.hu

Mint azt Keleti Éva, a tárlatot rendező fotóművész elmondta, a képek kiválasztásánál a hangsúlyt az 1945-től 1975-ig tartó időszakra, a ma "retrónak" számító korra kívánta helyezni. Szerette volna visszahozni a múltat, s bemutatni, hogy az 50-es, 60-as évek nagy színésznői, Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Tordai Teri manökenként tudták viselni a ruhát.

Hozzátette: a kiállításon csaknem 200 felvétel látható, amelyből 110 képet a Magyar Távirati Iroda fotográfusai készítettek. Felidézte, hogy az MTI Fotóarchívumában rengeteg képet talált, amelyek magukon viselik alkotóik stílusjegyeit, a kompozícióból, világításból látni lehet, ki készítette a képet. Példaként említette Balassa Ferenc és Bara István fotográfiáit, ezek is szerepelnek a kiállításon.

Elmesélte, hogy az MTI archívumában bogarászva "felfedezte": ő maga is fotózott divatot, s mivel az 50-es években nem voltak manökenek, egy osztálytársa és egy kolléganője szerepel a képen.

Az archív felvételek segítségével a látogatók időutazáson vehetnek részt: egy 1919-es képen Péchy Erzsi színésznő és társasága mosolyog, Adorján Rezső 1947-es fotóján a Divatcsarnokban rendezett divatbemutató elevenedik meg. Az ötvenes évek bundái, a hatvanas évek fürdőruhái, a hetvenes évek cipőmodelljei mellett Törőcsik Mari a cannes-i filmfesztiválra készül Keleti Éva fotóján, Koncz Zsuzsa Bara Istvánnak pózol. Egy 1984-es fotográfián pedig Kádár János látható a Habselyem Kötöttárugyár divatbemutatóján.

Keleti Éva elárulta: nem csak a képeket válogatta a kiállításhoz, de a témaválasztás is az ő ötlete volt. Amikor megkeresték azzal, hogy szeretnének egy fotókiállítást rendezni a bevásárlóközpontban, úgy gondolta, a legcélszerűbb egy divatot bemutató tárlat lenne. Az archív képeket nézegetve arra gondolt: mindenki a jelennel foglalkozik, kevesen tekintenek vissza, holott nagyon sokat lehetne tanulni a múlt eredményeiből és hibáiból.

A régi, archív fotók mellett érdekes kontrasztként különböző cégek modern reklámfotóin a mai divat, mai márkák is megelevenednek. A válogatás alapja az volt, hogy a reklám és fotó ötvözete kifejezze a mondanivalót - mutatott rá Keleti Éva, megjegyezve: az sem mindegy, hogy ki látható a fotón, hiszen a márkák próbálják megfizetni a "nagy neveket".

A kiállításon "jelzésértékűen" egy 2009-es fotó is látható, de a 2000-es év fehérnemű divatja és napjaink egy 3 millió eurós ékszerét bemutató felvétel is színesíti a tárlat anyagát.

A Kortalan divat című kiállítást április 28-ig láthatja a közönség a WestEnd Millennium udvarában.
nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés