bezár
 

zene

2017. 08. 27.
Karmester: összességében konzervatív lesz az MMA évadnyitó koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összességében konzervatív lesz a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki budapesti évadnyitó koncertje - jelentette ki Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Az érdemes művész szerint a koncert megfogalmazza a 20. és a 21. század fordulójának zeneszerzői kérdéseit és válaszait, és felmutatja azokat a gyökereket - így Kodály Zoltán munkásságát -, amelyeket nem érdemes és nem is lehet megtagadni.

prae.hu

Kodály Zoltán művei mellett Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a nemzet művészének első és harmadik zongoraversenye fog felcsendülni. A darabokat Balázs János Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész szólaltatja meg.

Balázs János az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, az első, 1981-ben keletkezett zongoraverseny egészen különleges hangzásvilágú: egy szintetizátor torzítja majd el, amit ő játszik. A darab a lét kérdéseit feszegeti - hangsúlyozta.

A harmadik zongoraverseny 2010-ben született, ezt a Liszt Ferenc- és Prima-díjas művész gyönyörű zenének írta le, amelyből boldogság, eufória árad.

A Budafoki Dohnányi Zenekar már korábban felvételt készített Balázs Jánossal Dubrovay László második zongoraversenyéről. Csütörtökig a másik kettőt is rögzítik, és a három darab felvétele várhatóan egy lemezen jelenik majd meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés